GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stoltenberg na godišnjicu: Ukrajina će ući u NATO

Stoltenberg na godišnjicu: Ukrajina će ući u NATO
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 14:35
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom obrambenom savezu.

Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini “zatvori vrata NATO-a uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put”, rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci objavljenoj u subotu.

“Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada”, naglasio je.

“Ukrajina će se pridružiti NATO-u. Nije pitanje hoće li, nego kada”, rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. veljače 2022.

“Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti, i naše”, rekao je Stoltenberg.

Situaciju na bojišnici opisao je kao izuzetno ozbiljnu i rekao da nema naznaka da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir.

“Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost”, rekao je pohvalivši ukrajinske snage.

“Vratili ste polovicu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama.”

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući “topničko streljivo, protuzračnu obranu i borbene čamce… F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje”.

“Još je podrške na putu”, obećao je.

Tagovi: STOLTENBERG, UKRAJINA, NATO, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE