GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stoltenberg: Rusija je strateški izazov za NATO na Arktiku

Stoltenberg: Rusija je strateški izazov za NATO na Arktiku
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz / H
OTTAWA - Ruske mogućnosti na sjeveru strateški su izazov za NATO, rekao je u petak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg, pozdravljajući nedavno najavljena ulaganja Kanade u sjevernoameričke obrambene sustave nakon svog prvog posjeta kanadskom Arktiku.

"Važnost dalekog sjevera raste za NATO i za Kanadu jer vidimo značajno rusko vojno jačanje", rekao je Stoltenberg stojeći uz kanadskog premijera Justina Trudeaua u Cold Lakeu u saveznoj državi Alberti.

Rusija je obnovila stotine vojnih baza iz sovjetske ere na Arktiku, koristeći regiju za testiranje novih sustava naoružanja, dodao je Stoltenberg.

Također je upozorio da Rusija i Kina formiraju strateško arktičko partnerstvo koje dovodi u pitanje vrijednosti i interese NATO-a.

Kanada se našla na udaru kritika da kao članica NATO-a premalo troši na vojsku.

No, nakon ruske invazije na Ukrajinu, kanadske su vlasti u lipnju odlučile da će u idućih šest godina uložiti 4,9 milijardi kanadskih dolara (28, 4 milijarda kuna) u modernizaciju NORAD-a, zajedničke američko-kanadske sjevernoameričke obrambene organizacije.

"Geopolitička situacija se promijenila tijekom proteklih mjeseci, a s obzirom da je Rusija sve veća briga za sve nas, pravo je vrijeme da s glavnim tajnikom i NATO-om podijelimo što sve Kanada radi u sklopu NORAD-a", kazao je Trudeau.

Trudeau i Stoltenberg posjetili su u četvrtak Cambridge Bay, zaselak iznad Arktičkog kruga gdje se nalazi radarska ispostava za protuzračnu obranu.

Dio je to NORAD-ovog sustava upozoravanja za sjever za koji stručnjaci kažu da mu je prijeko potrebna nadogradnja.

Sustav star više od šest desetljeća reagira na sigurnosne prijetnje Sjevernoj Americi, a njegov radar za rano upozoravanje izgrađen je u kasnim 1980-ima.

Tagovi: Jens Stoltenberg, Rusija, NATO savez, Arktik
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE