GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožer: Cijepite se da ne punimo bolnice i groblja, delta soj se brzo širi

Stožer: Cijepite se da ne punimo bolnice i groblja, delta soj se brzo širi
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 11:23
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se Konferencija za medije Stožera civilne zaštite gdje će biti riječi o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i novim epidemiološkim mjerama

U protekla 24 sata Hrvatska je imala 92 nova slučaja. Postotak pozitivnih među testiranima iznosi 2,1 posto, a u odnosu na jučer nema niti jednog novog bolesnika na respiratoru. U protekla 24 sata preminule su tri osobe.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je broj oboljelih manji za 20 posto nego u prošlom tjednu. Prosječna incidencija po županijama je 25,3, najniža je u Istri, a najviša u Zadarskoj županiji. Hrvatska je na 12. mjestu po incidenciji u EU, točno na sredini ljestvice, dok smo po smrtnosti na 20. mjestu.

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je kako je cijepljenje najvažniji zdravstveni projekt u ovom trenutku.

- Prolazno vrijeme u lipnju nije zadovoljavajuće. Prošle jeseni mnogi su nas kritizirali da nismo upozoravali na mogućnost zaraze i na ono što nas može dočekati svaku jesen. Mislim da smo dosta upozoravali, želim ove godine potpuno jasno reći da je sada pravo vrijeme kada moramo gledati na jesen i dati odgovor na pitanja na koje nismo imali odgovor lani. Imamo riješenje, to je cijepljenje'.

- Već jutros sam rekao da američki Centar za prevenciju bolesti otkrio da 95 posto preminulih od covida nije bilo cijepljeno. Porast zainteresiranosti nije moguće postići 'podmićivanjem'. Cjepivo nije upitan proizvod koji treba fino zapakirati i plasirati na tržište, to je najvredniji znanstveni projekt, najvredniji poklon našim građanima i alat za povratak na staro normalno', rekao je Beroš.

Alemka Markotić iz Zarazne bolnice istaknula je kako je dobra vijest da je u bolnicama vrlo malo bolesnika s covidom, ali i da smo u proteklih 18 dana iskusili ono što nismo trebali nikad vidjeti, i što bi uskoro moglo opet brzo vidjeti.

- Delta soj se širi 50-60 posto od alfa (britanskog soja). Kućanstva niti u EU nisu dovoljno procijepljenja, 48 posto, to je nedovoljno. Dobra je vijest je da ove godine imamo cjepivo i pokazalo se da nakon dvije doze štite vrlo učinkovito. Imamo rješenje, imamo izbor. Vidimo što se događa u drugim turističkim zemljama, bilo bi dobro da ne ponavljamo lansku lekciju. Cijepimo se da ne nepunimo bolnice i groblja', rekla je Markotić.

Šef stožera Davor Božinović izjavio je kako je novost da se maske za lice ne moraju nositi u svim okolnostima kada je osigurano da se na nekom događanju samo osobe koje imaju covid-potvrdu. 'S tim šaljemo vrlo jasno poruku da su digitalne covid potvrde sve više zamjena za nošenje maski i u sve više situacija. Konkretno, na našoj idućoj presicom ako će svi imati digitalnu potvrdu svi biti bez maski', rekao je.

Tagovi: cijepljenje u Hrvatskoj, Davor Božinović, delta soj koronavirusa, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE