GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožer: Prema prvim informacijama još osam pozitivnih na novi soj u Hrvatskoj

Stožer: Prema prvim informacijama još osam pozitivnih na novi soj u Hrvatskoj
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 11:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Među njima je 1055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba.

Mutacije novog soja su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

Epidemiolog Bernard Kaić je izvijestio: “Brojevi novozaraženih padaju. Postupno pada i udio pozitivnih među testiranima što ukazuje na povoljno kretanje. Naša je 14-dnevna incidencija 146 na sto tisuća. To nas smješta među zemlje s nižom incidencijom, samo četiri zemlje u EU imaju manju incidenciju od nas. Što se tiče županija, najnižu incidenciju ima Istarska sa 42, a najvišu ima Splitsko-dalmatinska sa 232 novootkrivena na sto tisuća stanovnika.

Što se tiče nuspojava, do danas su prijavljene 672 nuspojave. 655 je na cjepivo Pfizera, 17 na Modernu. Uglavnom su očekivane nuspojave, imamo 29 alergijskih reakcija. Sve su prošle bez posljedica.”

“Jučer su potvrđeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa”, rekla je Alemka Markotić i dodala: “Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imali gastrointestinalne probleme, te treći je muškarac od 34 godine. Jučer je preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu.

Ovo nije iznenađenje, bilo je pitanje trenutka. Nastavit će se dalje sekvenciranje. Zasad je dobro da se ne vidi značajno povećanje broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem. No, znajući da je on i kod nas i u drugim zemljama, moramo biti oprezni i držati se mjera.”

Kaić je izvijestio o sekvenciranju u HZJZ-U: “Preliminarne informacije su da od 20-ak uzoraka na sekvenciranju njih osam je pozitivno na tu varijantu iz Velike Britanije. Još čekamo potvrdni test. Sad se prikupljaju podaci o njima, a znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da je već tad nova varijanta bila u populaciji.”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ove informacije ukazuju da sustav reagira na pojavu novog soja virusa. “Ovaj virus, tj. njegova britanska varijanta ukazuje da virus ne poznaje granice i da ne diskriminira nikog. Zato moramo biti oprezni. Pojava nove varijante je neka vrsta prijetnje, ali i prilika da pokažemo odgovorno ponašanje. Naš dosadašnji oprez u balansiranju mjera stvorio je dobar temelj za borbu protiv koronavirusa, ali je jasno da će nova okolnost uzrokovati potrebu detaljne evaluacije epidemiološkog stanja i da ćemo i dalje morati balansirati između argumenata za i protiv mjera. Ovo je novi element koji treba uzeti o obzir.

Kad je riječ o cijepljenju, počelo je cijepljenje AstraZenecom, a nastavlja se Pfizerom i Modernom. Tako ulazimo u drugu fazu kad dolaze na red stariji sugrađani i osobe s komorbiditetom. Sva tri cjepiva gotovo stopostotno sprečavaju pojavu najtežih oblika bolesti i smrtnih ishoda. Nadam se da građani neće odbaciti ovu priliku. Imamo na raspolaganju tri vrste cjepiva za koji cijeli svijet smatra da su učinkovite.”

Komentirajući cijepljenje rektora Damira Borasa i supruge Beroš je rekao: “Jučer sam dobio informaciju o mogućem događaju i zatražio očitovanje. Osuđujem prekomjerno cijepljenje. Vlada je donijela plan cijepljenja. Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe neprihvatljivo je i moralno upitno. Sačekat ću odgovor s KBC-a Rebro, moramo provjeriti informacije.”

Kaić je objasnio postoji li protokol u slučaju viška doze: “Što s dozama kad se bočica načme, nema protokola. Zdravorazumski protokol je cijepiti nekog drugog zainteresiranog jer je manja šteta cijepiti bilo koga, nego ga baciti, posebno kad nemamo dovoljno cjepiva. Neizbježno je da se kraj prve faze cijepljenja preklapa s početkom druge. Gdje bismo došli da ne damo cjepivo na teren dok se ne cijepi i posljednji u prvoj fazi? To bi bilo štetno odgađanje cjepiva.”

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, britanski soj koronavirusa, Bernard Kaić, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE