GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stožer: U pripremi odluke o obaveznim Covid potvrdama za zdravstvo i socijalu

Stožer: U pripremi odluke o obaveznim Covid potvrdama za zdravstvo i socijalu
POTVRDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata registrirane 1042 novozaražene osobe, a osam osoba je preminulo. Hospitalizirana su 552 Covid pacijenta, od kojih je 59 na respiratoru ili šest više nego dan ranije, rečeno je na presici Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u petak.

Po 14-dnevnoj stopi incidencije trenutno smo na 17. mjestu u EU; najnižu stopu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska. U prvih pet dana ovog tjedna imamo 27,3 posto više novooboljelih u odnosu na prošli tjedan, izvijestio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su cijepljeni sada sigurniji, nalaze se 'na sunčanoj strani ulice'.

- Izlaz imamo, to je povećanje broja cijepljenih. Vlada, Stožer i svi mi skupa radimo sve, imamo dovoljno cjepiva, iskoristite to svi - poglavito stariji', pozvao je Beroš, dodajući da je među onima koji su na respiratorima više od 90 posto necijepljenih.

Beroš je rekao da se pripremaju dvije nove sigurnosne mjere u zdravstvu, te će se tražiti Covid potvrde od zaposlenika.

- Kao ministar zdravstva posebnu brigu vodim o zdravstvenom sektoru, ali razmišljamo i o drugim resorima. Socijalna skrb trebala bi to također implementirati', rekao je Beroš.

Odgovarajući na dodatna pitanja, Beroš je rekao da će daljnje okolnosti odrediti upotrebu Covid putovnice u Hrvatskoj.

- Za pacijente postoje propisi HZJZ-a koji reguliraju njihov ulaz u zdravstveni sustav, to nećemo širiti. Uzusi za bolesnike su zadovoljavajući. Želim im omogućiti da se osjećaju sigurno, a ne vidim boljeg načina od upotrebe Covid potvrde u zdravstvu', rekao je Beroš.

Nadovezao se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekavši da je tehnički sve spremno za ekstenzivnije korištenje Covid potvrda.

- Sve dosadašnje mjere su polazile od zaštite zdravlja stanovnika s naglaskom na najranjivije. Tom logikom bi se nastavilo, razgovara se o djelatnicima u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi', potvrdio je, dodajući da ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenju jer ono daje najbolje rezultate i vodi prema ukidanju svih mjera.

Znači li to da liječnici i medicinsko osoblje neće moći doći na svoje radno mjesto bez Covid potvrde?

- To bi upravo značilo to, rekao je ministar Beroš, dodajući da bi to moglo biti vrlo skoro iako treba pripremiti puno elemenata za provedbu. U početku će testiranje na Covid biti besplatno, ali će se to promijeniti.

Na pitanje o zaraženim učenicima, Capak je rekao da je trenutno zaraženo 865 djece od 7 do 18 godina, a 1497 ih je u samoizolaciji.

Na opasku da neke druge zemlje već koriste Covid potvrde i imaju obavezno cijepljenje, rekao je da se svaki dan diskutira i o uvođenju obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj.

AstraZeneca nije popularno cjepivo, pa su neki čak odbili donacije iz Hrvatske, otkrio je Capak. 'To nije opravdano, AstraZeneca je dobro cjepivo i imunitet traje nešto dulje i intenzivnije kroz duže razdoblje', kazao je, govoreći o trećoj dozi i možebitnom isteku roka trajanja cjepiva.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' rekla je nema informacija o sterilitetu ni narušavanju reproduktivnog zdravlja nakon cjepiva, za razliku od poteškoća uslijed bolesti Covid-19, poput smanjenog broja spermatozoida.

Na pitanje zašto popisivači stanovništva ne moraju imati Covid potvrdu, Capak je rekao da je preporuka da se svi popisivači cijene, 'ali to očito od strane organizatora nije moglo biti organizirano' pa će se svi držati epidemioloških mjera. 'Pretpostavljam da će rizik biti mali', rekao je Capak.

Cijela je Hrvatska na novoj karti Europskoga centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od jučer u crvenom.

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan, podsjeća HRT.

'Idući tjedan Stožer će, kako sada stvari stoje, uglavnom ići s produženjem postojećih mjera uz naglasak da je najbolja, ne mjera, već oružje koje nam stoji na raspolaganju i kao zajednici i svakom građaninu RH cjepivo', izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Foto: Patrik Macek, Pixsell

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Covid potvrde, hrvatsko zdravstvo, Vili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE