GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strah u Vukovarskoj: Prijeti 155 tona betona

Strah u Vukovarskoj: Prijeti 155 tona betona
KONSTRUKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Velika krovna konstrukcija, zaštitni znak zaštićenog kulturnog dobra, zgrade u Vukovarskoj 52 poznatije kao Mornarska, teška 155 tona, ozbiljno prijeti rušenjem na zgradu i pločnik.

Vijest je to koja je danas šokirala Zagrepčane nakon javnog apela poznate glumice Petre Kurtele. Uputili smo se u Vukovarsku 52.

Oko zgrade su raspoređene policijske trake i pješacima se sugerira da nipošto ne prolaze tim putom. Konstrukcija na osmerokatnici se, naime, zlokobno nagnula još nakon zagrebačkog potresa u ožujku kada su popucali stupovi koji su nosivi elementi toj armiranobetonskoj nadstrešnici. Nakon puknuća stupova oko 155 tona konstrukcije se "naslonilo" na terasu još u ožujku, a nakon novog potresa, koji je uništio Petrinju i okolicu, nadstrešnica je, kažu stanari, postala još veća opasnost, piše Jutarnji list.

Pokušali smo se popeti na krovnu terasu ove trenutačno najopasnije zgrade u Zagrebu, no stanari, i sami u strahu, nisu nas pustili.

- Na neki način već smo se navikli na situaciju jer ona nije bila dobra, a nakon novog potresa došlo je i do novog pomaka konstrukcije. Stanari su upućeni u situaciju i oprezni. Nakon novog potresa odmah smo angažirali i Grad da dodatno ogradi pristup zgradi, da se ovdje ne skupljaju ljudi i da tijekom eventualnog novog potresa ne bi došlo do tragedije - rekao nam je Hrvoje Vidović, jedan od stanara u zgradi, po struci arhitekt.

Vidović napominje da je u zgradi stotinjak stanova, od kojih su četiri direktno ispod konstrukcije. Stanari iz stana u samom potkrovlju, na koji se konstrukcija naslonila još nakon potresa u ožujku, odmah su se bili iselili jer njihov stan zbog opasnosti nije dobio uporabnu dozvolu. Svi ostali stanari i dalje su tu.

- Statičari su dali neku uvjetnu dozvolu za život u ostatku zgrade, procijenivši da je u solidnom stanju. Za nadstrešnicu su procijenili da ne uzrokuje takav vid opasnosti da cijela zgrada ne bi bila uporabljiva - kaže stanar jedne od najopasnijih zgrada trenutačno u Zagrebu.

Dodaje kako su suvlasnici već pokrenuli postupak za sanaciju, a angažiran je i projektant koji je u komunikaciji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika jer je zgrada, rad poznatoga hrvatskog arhitekta Stanka Fabrisa, zaštićeno kulturno dobro.

Fabris je najveći dio svog opusa napravio u vrijeme poslijeratne izgradnje do kasnih 1960-ih, a njegov amblematski rad iz tog vremena je upravo zgrada za mornaričke oficire u tadašnjoj Ulici Proleterskih brigada, današnjoj Vukovarskoj, koja je građena od 1956. do 1960. godine.

- Predali smo projekt, ali jasno nam je da je situacija kompleksna jer je zgrada pod zaštitom. To svima otežava situaciju. I službama i projektantima i suvlasnicima. Mi smo za očuvanje zgrade i vraćanje u prvobitno stanje, ali pravno stanje ne odgovara potrebama da se reagira trenutačno i da se uklone prijeteći dijelovi nadstrešnice. To je srž problema - naglasio je Vidović te dodao da će, kada dođe vrijeme za sanaciju nadstrešnice, to biti vrlo zahtjevan projekt.

Tagovi: ulica grada Vukovara, Stanko Fabris, Petra Kurrtela, Hrvoje Vidović, potres u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE