GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu

Streljivo i iz Hrvatske za Ukrajinu
NAORUŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 11:00
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Thiery Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, uskoro će doći u Hrvatsku kako bi razgovarao s predstavnicima vojne industrije o njihovim mogućnostima proizvodnje streljiva za potrebe država članica EU i Ukrajinu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Europske komisije.

Breton je već krenuo na svojevrsnu turneju europskim zemljama kako bi se uvjerio u kapacitete vojne industrije nakon što je u ponedjeljak u Bruxellesu potpisan projektni sporazum za zajedničku nabavu streljiva u okviru projekta Europske obrambene agencije, navodi dnevnik.

Sporazum je potpisalo 18 članica, među kojima je i Hrvatska, dok su ostale izrazile namjeru pridruživanja tom projektu. Nakon što je u ponedjeljak u ime Hrvatske potpisao sporazum, ministar obrane Mario Banožić naglasio je bezrezervnu podršku Hrvatske tom projektu te je istaknuo da je MORH otpočetka aktivno sudjelovao u njegovoj uspostavi.

Sporazum je “težak” dvije milijarde eura, a cilj Europske unije je na globalnom tržištu ishoditi povoljnije uvjete pri nabavi naoružanja i streljiva od onih koje bi svaka od 27 država članica uspjela zasebno dogovoriti.

Prema utvrđenom planu, proračun od dvije milijarde eura koristio bi se isključivo za nadomještanje one opreme koju članice doniraju Ukrajini te se ne bi radilo na dodatnom naoružavanju zemalja EU. U ovom trenutku fokus je na što bržoj i povoljnijoj nabavi svih vrsta artiljerijskog streljiva za Ukrajinu.

Hrvatska je u proteklih trideset godina u potpunosti zanemarila proizvodnju streljiva. Svi iole ozbiljniji pokušaji pokretanja proizvodnje streljiva su propali. Osim jednog. Godine 2017. na području bivše vojarne “Kanjiža” u Stubičkoj Slatini otvorena je prva tvornica topničkog minobacačkog streljiva. Prema informacijama Jutarnjeg lista, to je jedina tvrtka koja se u Hrvatskoj bavi proizvodnjom topničkog i minobacačkog streljiva.

Tagovi: streljivo za Ukrajinu, Thierry Breton, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE