GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stroža pravila za ulazak u Austriju, tiču se i radnika iz Hrvatske

Stroža pravila za ulazak u Austriju, tiču se i radnika iz Hrvatske
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 13:57
Autor: SEEbiz
BEČ - Od srijede 10. veljače na snazi su stroža pravila za ulazak u Austriju. Novom odredbom pooštren je i ulazak u zemlju za dnevne migrante, tj. prekogranične radnike koji se sad moraju redovno testirati i jednom tjedno online registrirati. Nove mjere su na snazi do 31. ožujka.

Procjena je da oko 4000 hrvatskih radnika na dnevnoj bazi putuje u nama najbližu austrijsku saveznu državu Štajersku. Uglavnom je riječ o kvalificiranim radnicima u trgovini i obrtu ili sezonskim radnicima zaposlenim u deficitarnim zanimanjima.

Iz Trgovinskog odjela veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj za tportal su naveli sve važne informacije vezane za ulazak u Austriju.

Prije puta obvezna je za većinu osoba elektronička registracija na njemačkom ili engleskom jeziku.

“Naš ured je pripremio radni prijevod kao pomoć pri ispunjavanju formulara na njemačkom jeziku za registraciju ulaska. Isti se nalazi ovdje i služi isključivo kao pomoć pri ispunjavanju zbog jezične barijere i ne može se nigdje predati. Samo u iznimnim slučajevima mogu se i dalje umjesto elektroničke registracije koristiti formulari E (njemački jezik) i F (engleski jezik)”, napominju iz austrijskog veleposlanstva.

U nekim slučajevima nije nužna ni elektronička registracija niti formulari.

“U ovo se ubrajaju primjerice ulasci radi održavanja robnog prometa i putničkog prijevoza, ulasci iz nepredvidivih i neodgodivih i posebnih obiteljskih razloga (smrtni slučajevi, sprovodi, njega osoba u hitnim slučajevima itd.), proputovanje kroz Austriju bez zaustavljanja, putnici u vozilima hitnih službi itd.”, navodi veleposlanstvo.

Svi ostali, također i dnevni migranti (dakle osobe u okviru redovitog prekograničnog prometa u poslovne svrhe, radi studijskih i školskih programa – tzv. Pendler), zatim poslovni ljudi i njegovateljice i njegovatelji moraju se registrirati ili ispuniti gore navedene formulare.

Potvrda o registraciji ulaska
Potvrda o registraciji ulaska u Austriju (uklj. QR-Code) može se preuzeti nakon registracije i šalje se na osobni e-mail koji se navodi pri registraciji.

Iz veleposlanstva ističu kako se potvrda o registraciji ulaska u Austriju mora predočiti na zahtjev službene osobe te vrijedi kako u tiskanom, tako i u digitalnom obliku (predočenje putem mobilnih uređaja).

“Osoba koja u okviru redovitog prekograničnog prometa (tzv. Pendlerverkehr) minimalno jednom mjesečno putuje u Austriju u poslovne svrhe, radi obiteljskih razloga ili sudjelovanja u školskim/studijskim programima, mora pri ulasku u Austriju predočiti liječničku potvrdu ili službeni rezultat testiranja od strane liječnika radne medicine u Austriji (naime neke austrijske tvrtke imaju u okviru poduzeća liječnika koji provodi brze testove te su i oni važeći), kojima dokazuje da je negativna na SARS-CoV-2 na njemačkom ili engleskom jeziku. Pri tome vrijedi i negativni nalaz PCR testa i antigenskog testa”, napominje veleposlanstvo.

Važno je istaknuti da pri ulasku u Austriju ne smije proći više od sedam dana od uzimanja brisa. Ukoliko se ne može predočiti liječnička potvrda pri ulasku u Austriju, osoba mora hitno – najkasnije u roku od 24 sata – napraviti test (PCR ili antigenski). Tijekom ovog razdoblja osoba ne mora u karantenu.

“Gore spomenuta elektronička registracija osoba u okviru redovitog prekograničnog prometa valjana je tjedan dana ukoliko se ne promijene relevantne informacije navedene u formularu. Nova registracija mora se napraviti svakako čim se dobije nova liječnička potvrda/nalaz testa. Dakle ovi putnici testiraju se zapravo samo jednom tjedno”, objašnjavaju iz veleposlanstva.

Što se tiče poslovnih putovanja (uključujući njegovateljice/njegovatelje), moguć je ulazak uz predočenje negativnog PCR ili antigenskog testa. Ukoliko uđu u Austriju bez potvrde negativnog testa, takve osobe bit će upućene u karantenu iz koje mogu u svako doba izaći uz negativan PCR ili antigenski test.

“Ukoliko ulazak neke osobe ne spada ni u jednu iznimku austrijske Uredbe o prelasku granice tijekom pandemije covid-19, odnosno ukoliko osoba dolazi iz zemlje koja nije navedena u Prilogu A (Hrvatska nije navedena u ovom dokumentu), ista mora pri ulasku u Austriju predočiti liječničku potvrdu vezanu uz SARS-CoV-2 (PCR ili antigenski test). Ukoliko to nije moguće, ovaj test mora se napraviti odmah nakon ulaska u zemlju, najkasnije u roku od 24 sata. Dodatno se ova osoba upućuje u 10-dnevnu karantenu, a može ponoviti test najranije peti dan nakon ulaska u Austriju (dan ulaska je nulti dan). Ako je test na SARS-CoV-2 negativan, može ranije napustiti karantenu”, navode iz veleposlanstva.

Dodaju kako se testiranja na SARS-CoV-2 mogu napraviti u ovlaštenim hrvatskim laboratorijima za PCR test te u privatnim laboratorijima koji vrše antigenske testove.

Popis laboratorija u Austriji može se pronaći na web stranici austrijskog Ministarstva za socijalna pitanja, zdravlje, njegu i zaštitu potrošača (Bundesministerium für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz).

Također vrijede testovi napravljeni u austrijskim poduzećima koja imaju liječnika radne medicine ili testovi napravljeni kod drugih liječnika u Austriji koji to nude.

Tagovi: pravila za ulazak u Austriju, koronavirus u Austriji
PROČITAJ I OVO
Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u
NATO
Macron potpisao ratifikaciju pristupanja Finske i Švedske NATO-u
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u subotu u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.
MORH: Stigao remontirani kanader, sada ih je pet
REMONT
MORH: Stigao remontirani kanader, sada ih je pet
ZAGREB - Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preuzelo je u subotu kanader na kojem je u ZTC-u završen remont, izvijestili su iz Ministarstva obrane te dodali da zračne protupožarne snage raspolažu s pet kanadera i četiri Air Tractora.
Nalaz obdukcije: Da je bio hospitaliziran, Matijanić bi imao šanse preživjeti
OBDUKCIJA
Nalaz obdukcije: Da je bio hospitaliziran, Matijanić bi imao šanse preživjeti
SPLIT - Portal Index je došao u posjed prvog nalaza patologa koji je obavio obdukciju novinara Vladimira Matijanića.
Nevrijeme u Dalmaciji, dijelovi Splita pod vodom
NEVRIJEME
Nevrijeme u Dalmaciji, dijelovi Splita pod vodom
SPLIT - Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove zemlje.
Za što bi Trump mogao biti optužen zbog posjedovanja tajnih dokumenata?
BIVŠI PREDSJEDNIK
Za što bi Trump mogao biti optužen zbog posjedovanja tajnih dokumenata?
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti kazneno gonjen i završiti u zatvoru zbog toga što je odnio službene dokumente iz Bijele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi, uključujući neke koji nose oznaku tajnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE