GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Strože mjere nakon najgoreg dana zaraze

Strože mjere nakon najgoreg dana zaraze
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2022 / 10:33
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Nakon najgoreg dana zaraze u cijeloj bi se Hrvatskoj mogle uvesti strože epidemiološke mjere poput ograničavanja rada kafića do 22 sata i ukidanja okupljanja s većim brojem sudionika, piše u četvrtak Jutarnji list.

U Hrvatskoj korona ponovno divlja, što potvrđuje jučerašnji rekordni broj pozitivnih među testiranima, točnije 8587 novozaraženih među 18.689 testiranih. No, unatoč velikim brojevima, neki vjeruju da je "omikron izlaz iz pandemije kroz kolektivni imunitet" pa strože epidemiološke mjere nisu nužne, s čime se ne slaže struka, kako ona znanstvena, tako ni epidemiološka!

Pritisak priobalnih županija da se uvedu nove strože mjere ne bi li se barem smanjila brzina širenja korone i dalje je snažan jer, primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj zaraženih među testiranima već je prešao 60 posto, a kapaciteti za testiranje su premali dok splitski KBC bilježi sve veći broj hospitaliziranih i teških pacijenata na respiratoru.

Jutarnji list doznaje da bi Stožer mogao uvesti i neke nove mjere, a to bi prije svega značilo skraćivanje rada kafića do 22 sata te ukidanje okupljanja s brojnim sudionicima do daljnjega.

Mjere će se primjenjivati na cijelu zemlju, a ne samo na priobalje, vjerojatno zato što su brojevi u uzlaznom trendu u svim županijama. Prijedlog da se ekstenzivnije koriste covid-potvrde zasad ne prolazi, premda je to odavno rutina, primjerice, u kafićima u zemljama u kojima je procijepljenost građana znatno veća nego u Hrvatskoj.

Da bi oklijevanje s uvođenjem strožih mjera u Hrvatskoj moglo rezultirati teškim posljedicama za zdravlje građana potvrđuje najnovije istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta East Anglia.

Tvrde da slabe epidemiološke mjere u trenutku širenja virusa i slabe procijepljenosti donose veliki rizik za vulnerabilne skupine, osobito one koje se ne smiju cijepiti iz nekog zdravstvenog razloga ili ne mogu steći imunitet zbog svog zdravstvenog stanja poput transplantiranih s kompromitiranim imunološkim sustavom.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
POBAČAJ
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak skupini demokratskih guvernera da u Senatu nema dovoljno glasova da se izbjegne institut 'filibustera' (opstrukcijske taktike) kako bi se nakon odluke Vrhovnog suda, koji je srušio presudu Roe protiv Wade, zaštitilo pravo na pobačaj.
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
PREMIJER
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
OSIJEK - “Sve što je napravio jest da je dao lažnu nadu našim ljudima tamo. Kad je prvi put ta ideja o blokadi Finske i Švedske bila na stolu, rekao sam, otiđi u Madrid, reci to”, rekao je.
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
OPASNO
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
ZAGREB - Grad Zagreb savjetuje djeci, trudnicama, starijim građanima, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon od 180 mikrograma po kubičnom metru, koje je zabilježeno u petak od 12,30 sati.
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
OCJENE
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
BRUXELLES - Europska komisija previše se oslanja na nekolicinu konzultantskih tvrtki, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću, upozorivši na brojne 'rupe' u propisima i na moguće sukobe interesa.
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
ZAGREB - “Ministar koji je stručnjak za kafilerije me htio navući da ja tamo potpisujem neki protokol. Pa ja to ne bih nikad potpisao, ni s punomoći vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE