GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci: Izmjestiti ustanove s Markova trga ili uspostaviti sigurnosne zone

Stručnjaci: Izmjestiti ustanove s Markova trga ili uspostaviti sigurnosne zone
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Stručnjaci za sigurnost ocijenili su nakon jutrošnjeg pucanja u policajca pred Vladom da bi se sigurnost političkih institucija mogla poboljšati izmještanjem Vlade s Markova trga ili uspostavom sigurnosne zone oko Vlade i Sabora.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila rekao je Hini da se jutrošnji incident na Markovom trgu u kojem je teško ozlijeđen policajac nakon čega se napadač ubio, mogao izbjeći s drugačijim sigurnosnim mjerama.

Bolja razina sigurnosti, po njegovim riječima, teoretski mogla bi se postići izmještanjem političkih institucija s Markova trga na drugo mjesto ili izmještanjem poslovnih i stambenih prostora nesposredno uz Vladu i Sabor. On se zalaže za najrealnije međurješenje prema kojem bi se proširio opseg sigurnosti oko Sabora i Vlade pri čemu bi se kontrolirali vozila i pješaci koji dolaze i prolaze pored tih objekata.

Na tvrdnju da je riječ o povijesnoj jezgri grada koja bi trebala biti dostupna građanima rekao je da sigurnost institucija treba biti na prvom mjestu.

"Washington je itekako interesantan turistima i kad bi bio otvoren pristup do Bijele kuće tamo bi bili milijuni turista, a ne znam zašto to njihova vlada ne napravi, vjerojatno zato jer je sigurnost institucija na prvom mjestu a onda sve uz to što može ići”, rekao je Cvrtila. , koji smatra da i u Hrvatskoj treba izmijeniti taj prioritet u korist sigurnosti.

Smatra da to ne bi ugrozilo slobodu građana već samo ograničilo njihovo kretanje odmah uz Vladu i Sabor.

"To je sasvim normalno u svim uređenim državama. Institucije se štite i to je prioritet, građani se mogu drugdje kretati, nije nužno da mogu ići uz zid Vlade ili Sabora pa da bi mogli reći da sloboda kretanja nije ugrožena”, zaključio je Cvrtila.

Sigurnosni prostor po njegovim riječima ne bi obuhvaćao povijesno zdanje Kule Lotrščak ni Kamenita vrata, ali bi obuhvaćao dio prostora ispred Crkve sv. Marka, no ne bi bilo nužno da se na tom mjestu zabrane prosvjedi jer bi se kontrolirao ulaz na taj prostor.

Smatra da se jutrošnji incident mogao izbjeći s drugačijim sigurnosnim mjerama, i da je nakon incidenta s lubenicama bilo dovoljno vremena da se nešto poduzme po tom pitanju.

Stručnjak za sigurnost Miroslav Tuđman smatra, pak da se incident teško mogao izbjeći u slučaju da je u pozadini individualni slučaj ili psihički poremećeni pojedinac, dok se mogao prevenirati u slučaju da se radilo o organiziranom i terorističkom napadu.

On se zalaže za izmještanje Vlade s Markova trga, odnosno da se u Zagrebu napravi novi kompleks u kojem bi bila sva ministarstva, osim obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, dok bi u Banske dvore u kojima se nalazi Vlada bio premješten Sabor u kojem zastupnici nemaju uvjete za solidan rad.

„Ako govorimo sa sigurnosnog stajališta takvo rješenje bi bilo bolje, jer bi niz ministarstava bilo na okupu i imala bi zajedničko osiguranja nasuprot sadašnjoj disperziji, a osim toga brojna ministarstva su trenutno podstanari”, zaključio je Tuđman.

Drži da zbog jednog slučaja ne treba raditi paniku jer Zagreb u usporedbi s drugim prijestolnicom u EU spada među najsigurnije gradove.

Tagovi: pucnjava na Markovu trgu, Željko Cvrtila, Miroslav Tuđman, Kula Lotrščak, Kamenita vrata
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE