GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Studija: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:37
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Nošenje maski dobilo je novu potporu istraživanjem koje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu prenijeli bolest na gotovo 140 svojih klijenata koje su primili tijekom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvili simptome.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti opisao je slučaj u kojemu je nošenje maski spriječilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest covid-19.

Frizerka iz Springfielda u Missouriju 12. svibnja razvila je respiratorne smiptome, ali je nastavila raditi do 20. svibnja kad je dobila pozitivni test na koronavirus. Ona je ignorirala savjet epidemiologa da ode u samoizolaciju 18. svibnja.

Druga frizerka koja je bila u kontaktu s prvom razvila je simptome tri dana kasnije-15. svibnja i nastavila je raditi do 20. svibnja kad je prvoj frizerki potvrđena zaraza koronavirusom. Njezin test, dva dana kasnije pokazao je da je i ona zaražena.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se provela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identificirajući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovu frizerskom salonu.

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvotjednu karantenu.

Obje su frizerke pri svakom kontaktu s klijentima nosile maske - jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu lili kiruršku masku.

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dvije, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru.

Epidemiolozi su pratili dva tjedna svih 139 klijenata dvije frizerke te im ponudili testiranje pet dana nakon posjeta salonu.

Njih 67 prihvatilo je testiranje i nitko nije bio pozitivan, a nitko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tijekom 14 dana koliko su praćeni.

Klijenti su bili oba spola u dobi od 21 do 93 godine. Velika većina nosila je maske tijekom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.

Većina klijenata imala je platnene ili kirurške maske, a oko pet posto N95 maske.

Znanstvenici vjeruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kihanja ili kašljanja, no i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori također su potencijalno opasne.

To je posebno važno jer osobe mogu širiti virus a da to ne znaju, nekoliko dana, prije pojave prvih simptoma.

Tagovi: maske, nošenje maski, frizerski saloni, koronavirus u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE