GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Politička polarizacija i dezinformacije prijete programima cijepljenja

Studija: Politička polarizacija i dezinformacije prijete programima cijepljenja
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Politička polarizacija i online dezinformacije prijete programima cijepljenja u cijelom svijetu, s povjerenjem javnosti koje uvelike varira među zemljama, pokazala je globalna studija provedena u 149 zemalja.

Rezultati studije, objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, temelje se na podacima više od 284.000 odraslih osoba upitanih smatraju li cjepiva važnim, sigurnim i učinkovitim.

Studija je otkrila kako skepticizam prema sigurnosti cjepiva raste usporedo s političkom nestabilnošću i vjerskim ekstremizmom.

"Od ključne je važnosti za nove prijetnje bolestima, poput pandemije COVID-19, da redovito nadgledamo stavove javnosti", rekla je Heidi Larson, profesorica u londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu koja je vodila istraživanje. "Percepcije o cjepivima mnogo su nestabilnije nego što su bile. Sveukupno, u svijetu postoji puno povjerenja u cjepiva. Ali nemojte to uzimati zdravo za gotovo. Povjerenje ide gore-dolje, vrlo je promjenjivo."

Rezultati studije pokazuju da je povjerenje u cjepiva u Europi nisko u usporedbi s drugim regijama svijeta, s udjelom u rasponu od 19 posto u Litvi do 66 posto u Finskoj. Ipak, povjerenje javnosti u cjepiva poraslo je u nekim europskim zemljama od 2015. godine, uključujući Francusku, Italiju, Irsku i Britaniju.

Irak, Liberija i Senegal imali su najveći udio ispitanika u 2019. godini koji su se složili da su cjepiva važna.

Studija je otkrila šest zemalja u kojima je povjerenje u cjepivo značajno opalo od 2015. godine. U Indoneziji, Pakistanu, Srbiji, Azerbejdžanu, Afganistanu i Nigeriji udio ljudi koji se snažno ne slažu da su cjepiva sigurna znatno se povećao. To je, ocijenila je voditeljica studije, povezano s trendovima u političkoj nestabilnosti i vjerskom ekstremizmu u tim zemljama.

U nekim zemljama postoji veća polarizacija osjećaja koji idu u krajnosti - ili se izrazito ne slažu s cijepljenjem ili se u potpunosti slažu.

Tagovi: cijepljenje, cjepivo protiv koronavirusa, The Lancet
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE