GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suci dobili veliki novac, sumnjiv i stan

Suci dobili veliki novac, sumnjiv i stan
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 22:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Uskok je najavio žalbu na odluku suca istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Tužiteljstvo je ranije objavilo da je protiv sve šestorice pokrenulo istragu i zatražilo istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

USKOK je ranije danas objavio priopćenje u kojem su opisali zašto terete suce i Dragu Tadića. Večeras cure novi podaci o tome što su istražitelji pronašli kod sudaca, a što je pobudilo sumnju.

Tako je, kako večeras piše Telegram, Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija kod suca Vekića utvrdio nesrazmjer imovine od oko 730 tisuća kuna, ostvaren u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Najveći dio tog iznosa, oko 630 tisuća kuna, odnosi se na 2017. godinu.

U tom istom razdoblju sudac Vekić je, prema podacima Ministarstva financija, primio i stotine tisuća kuna gotovinskih uplata za koje nije bilo moguće utvrditi porijeklo.

Kako dodaje Telegram, istražitelji provjeravaju i imovinu Vekićeve prijateljice N.S., u čijem je stanu Vekić i uhićen. Ona je, prema Mamićevim tvrdnjama, bila i u Dubaiju na putovanju kojeg je, opet navodno, financirao Mamić.

I kod nje je pronađen nesrazmjer imovine veći od pola milijuna kuna ostvaren između 2017. i 2020. godine. Istražitelji vjeruju da je i stan koji je na njeno ime također prikriveno Vekićevo vlasništvo.

Kod Kvesića su istražitelji pronašli trošak od 160.000 kuna koji im djeluje sumnjivo. Kod Krušlina, dodaje Telegram, nije pronađen nesrazmjer imovine.

Ne navodeći identitete Uskok je priopćio da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika „te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća”, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo, kažu u Uskoku.

Navode da je od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika „u više navrata ostvarivao osobne kontakte” s Vekićem, također uskočkim sucem.

On mu je navodno obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa tako i osumnjičenim Kvesićem, „za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

Fotografija: Dubravka Prpić, Pixsell

Tagovi: Zdravko Mamić, Ante Kvesić, Drago Tadić, Zvonko Vekić, Dinamo, USKOK, Darko Krušlin
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE