GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suci odgađaju i sporove o ovrsi i posvajanju djece

Suci odgađaju i sporove o ovrsi i posvajanju djece
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 12:19
Autor: SEEbiz / klix.ba
ZAGREB - U prva četiri dana bijelog štrajka sudaca, prema podacima iz eSpisa, suci su odgodili 127 ročišta u predmetima obiteljskog prava, piše u subotu Jutarnji list.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da se uočava trend povećanja onih u kojima zbog odgode može doći do ugrožavanja dobrobiti djeteta i nastati nepopravljiva šteta. Kažu da raste broj odgođenih sporova o roditeljskoj skrbi, o ostvarivanju osobnih odnosa i sporova o uzdržavanju djeteta.

Najviše je odgoda na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu (34), potom u Splitu (28) te u Rijeci (10). Odvjetnica Una Šeparović Zečević, koja se bavi obiteljskim pravom, tvrdi da suci odgađaju sve vrste obiteljskih predmeta.

“Imala sam odgodu u parnici za bračnu stečevinu i za uzdržavanje, a kolegica u predmetu za skrbništvo”, kaže Šeparović Zečević.

Iz podataka eSpisa proizlazi da odgode nije bilo samo u predmetima međunarodne otmice djeteta i privremenog povjeravanja djeteta drugoj osobi, ustanovi socijalne skrbi ili udomiteljskoj obitelji.

U jednom je slučaju bilo odgođeno ročište za nadomještanje pristanka za posvojenje djeteta, odgađala su se ročišta za odobravanje, odnosno izmjenu plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, u jednom je slučaju odgođena čak i ovrha nad djetetom (njegovo oduzimanje), u jednome promjena djetetova prebivališta, u jednom slučaju odgodila se odluka o zabrani približavanja djetetu, a u tri je slučaja odgođeno donošenje odluke o privremenoj mjeri s kime će dijete živjeti.

Najviše odgoda je u sporovima o ostvarivanju osobnih odnosa, o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju djeteta.

Na upit osjećaju li se u njihovoj službi posljedice bijelog štrajka sudaca, Središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovara da se uglavnom odgađaju postupci u predmetima u kojima se odlučuje o načinu ostvarivanja roditeljske skrbi, odnosno razvodima braka s maloljetnom djecom te reguliranju ostvarivanja roditeljske skrbi kod prestanka izvanbračne zajednice roditelja maloljetnog djeteta i slično. Tu je riječ o suđenjima koja su tužbom ili prijedlogom pokrenuli roditelji, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tagovi: štrajk, sudovi, pracosuđe
PROČITAJ I OVO
SDP odustao od pregovora s DP-om
ODUSTAJANJE
SDP odustao od pregovora s DP-om
ZAGREB - U Socijaldemokratskoj partiji odustali su od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list.
Radin: Ostajemo kompaktni
MANJINCI
Radin: Ostajemo kompaktni
ZAGREB - Furio Radin, iskusni saborski zastupnik i jedan od utjecajnijih članova kluba manjinskih zastupnika, dao je vrlo zanimljivu izjavu za Index kojom sugerira da klub manjinaca ipak neće biti razbijen kao što to zahtijeva plan Andreja Plenkovića i Domovinskog pokreta.
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
IDEJE
Pahor: Imam ideju za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
LJUBLJANA - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedelje Briselu proslediti njegovu kandidaturu za mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
DOBRODOŠLICA
Vučić i Orban spremaju crveni tepih za Xi Jinpinga
BUDIMPEŠTA - Kineski čelnik Xi Jinping provest će najveći dio svoje petodnevne turneje po Europi ovog tjedna u dvije male zemlje na istočnoj polovici kontinenta, regiji koju je Peking koristio kao uporište za svoje rastuće gospodarske ambicije u Europi.
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
KOALICIJA
Hrebak: Nisam oduševljen načinom na koji se slaže većina
ZAGREB - U utorak će se održati sastanci koji bi mogli odrediti vodstvo Hrvatske u iduće četiri godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE