GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika, srpski političari najavljuju blokadu

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika, srpski političari najavljuju blokadu
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BANJA LUKA - Sud BiH potvrdio je u ponedjeljak optužnicu protiv čelnika bosanskohercegovačkih Srba Milorada Dodika kojom ga državno tužiteljstvo tereti za neizvršavanje odluka visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, na što su dužnosnici Republike Srpske najavili mogućnost blokade rada državnih institucija

Tužiteljstvo BiH je optužnicu protiv Dodika i čelnog čovjeka Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića najprije podiglo prije mjesec dana, no Sud BiH ju je prvotno vratio natrag na doradu. Nakon što su iz tužiteljstva dostavili novi prijedlog, Sud BiH je danas potvrdno odgovorio.

Tužiteljstvo BiH tereti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ravnatelja Službenoga glasnika Miloša Lukića za protivljenje objavljivanju odluka visokog međunarodnog predstavnika. Takvu je odluku prethodno donijela Narodna skupština Republike Srpske, no Schmidt ju je stavio izvan snage. Vlasti Republike Srpske ne priznaju autoritet visokog međunarodnog predstavnika, njemačkog političara Christiana Schmidta, tvrdeći da nije legalno izabran na tu poziciju u BiH kao svi drugi prethodnici budući ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Osporavanje primjene odluka visokog međunarodnog predstavnika u BiH odnedavno je postalo kazneno djelo, što je svojim izmjenama nametnuo Schmidt, za koje je zapriječena kazna od pola godine do pet godina zatvora. U međuvremenu je u Republici Spskoj održano više prosvjeda potpore Dodiku, a on je pak nervozno prošloga tjedna zaprijetio kako će naložiti policiji da uhiti Schmidta u slučaju da uđe u Republiku Srpsku.
Nakon što je njemački političar ipak najavio da će ovoga tjedna posjetiti Republiku Srpsku, Dodik je promijenio odluku tvrdeći da ga policija ipak neće uhititi, ali da s njim u službenim institucijama ovoga entiteta nitko neće razgovarati. Dodikov ministar u državnome Vijeću ministara BiH Staša Košarac nije isključio mogućnost da će se srpski dužnosnici povući iz rada državnih institucija. O tome će sutra odlučiti na sastanku koji će se održati u Istočnom Sarajevu.

"Otvoreno ćemo razgovarati o ovoj mogućnosti. Smatram da je bespredmetno da i dalje budemo u zajedničkim institucijama ako se nastave napadi na Republiku Srpsku, njezinog predsjednika i institucije, kao i s kršenjem Ustava i Daytonskog sporazuma", rekao je Košarac.

Pri tome je Schmidta nazvao uzurpatorom i pozvao ga da prestane provocirati Srbe. "Republika Srpska vas neće! Niste dobrodošli", napisao je Košarac u objavi na Instagram

Tagovi: Sud BiH, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE