GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sud potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija

  Sud potvrdio zakonitost upisa Fakulteta hrvatskih studija
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Visoki trgovački sud RH odbio je žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno je potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu, kojim je taj Fakultet upisan u sudski registar, priopćio je dekan Fakulteta.

Rješenje, kojim je kao neosnovanu odbio žalbu Ministarstva protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija u sudski registar, te potvrdu ranijeg Rješenja Trgovačkoga suda u Zagrebu o upisu Fakulteta u registar - Visoki trgovački sud donio je 4. veljače 2020., naveo je dekan Fakulteta Pavo Barišić.

Dekan je u priopćenju priložio i Rješenje Visokoga trgovačkoga suda RH. Rješenje o upisu javne ustanove Fakulteta hrvatskih studija postalo je tako pravomoćno, a pravna osobnost Fakulteta hrvatskih studija neprijeporna.

Barišić ističe da je time propao zadnji u nizu pokušaja ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija.
Postavlja se pitanje, tvrdi dekan, krajnje nakane i pokretačkoga interesa koji stoje iza kontinuirana osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija. Jer,  kako dodaje, brisanjem Fakulteta iz sudskoga registra njegovi zaposlenici završili bi na ulici, a studenti izgubili pravo na studiranje.

Dekan Barišić smatra kako je pitanje i krije li se u pokretačkom interesu ideološki zazor prema institucionalnoj reformi' koja je, među ostalim, obnovila izvorne zadaće Hrvatskih studija u odnosu na održanje i razvijanje hrvatskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta.
Podsjeća da je u pokušaju brisanja Fakulteta hrvatskih studija iz sudskoga registra resorno Ministarstvo angažiralo Državno odvjetništvo, implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta.

No, ocjenjuje dekan Barišić, sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice Divjak koja već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci.

- Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnoga Ministarstva nastoje onemogućiti osnivanje samostalnoga visokoga učilišta nacionalnih studija. U nekoj drugoj državi to bi bilo nezamislivo, smatra dekan Barišić.

- Ministarstvo i Sindikat u osporavanju i ometanju reforme Hrvatskih studija koristili su i medijske manipulacije kojima su imputirali nezakonito postupanje, tvrdi dekan.

Dodaje kako je najnovija odluka Visokoga trgovačkoga suda osobito porazna za Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja jer u svoju korist nije dobio niti jednu odluku, dok je protiv njegovih zahtjeva doneseno 27 sudskih odluka.

- Bolno stanje pravosudnoga salda Nezavisni sindikat ublažava dogmom prema kojoj se sudovi koji donose nepovoljne presude automatski osuđuju za nestručnost i korupciju, smatra Barišić.

Ističe kako o stručnim kompetencijama pravnih timova Ministarstva i Sindikata dovoljno govori činjenica da su se u pobijanju upisa pozvali na zakonske odredbe koje u vrijeme podnošenja prijave nisu bile na snazi.

- Rješenje Visokoga trgovačkoga suda uklonilo je napokon i posljednji prigovor na zakonitost osnivanja Fakulteta hrvatskih studija. To je radosna vijest kako za studente i nastavnike tako i za brojne podupiratelje i zagovornike ove jedinstvene visokoškolske ustanove koja je posvećena nastavi i proučavanju hrvatske kulture, društva i identiteta. Fakultet hrvatskih studija promiče i njeguje poučavanje i istraživanje kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo te pitanja nacionalnoga, regionalnoga i europskoga identiteta, zaključuje dekan Barišić.

Valja se nadati, dodao je,  da će nakon ove sudske potvrde o zakonitosti osnutka ustanove, Fakultet hrvatskih studija neometano ostvarivati svoju misiju i razvijati dragocjene sveučilišne djelatnosti u europskom prostoru visoke naobrazbe i znanosti.

Tagovi: Fakultet hrvatskih studija, Pavo Barišić, Blaženka Divjak
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE