GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sudovi potvrdili: Burilović ne zadovoljava ni formalne uvjete da bude šef HGK

Sudovi potvrdili: Burilović ne zadovoljava ni formalne uvjete da bude šef HGK
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 22:38
Autor: SEEbiz / Novi list

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović ne ispunjava formalne uvjete potrebne za vođenje ove organizacije, proizlazi iz njegove poslovne biografije, koju je proučio, potvrdio na trgovačkim sudovima i objavio portal Građanske inicijative Psihološko proljeće.

Naime, jedan od uvjeta je da osoba mora imati najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

U službenoj Burilovićevoj biografiji nema podataka da je taj uvjet ispunio. U biografiji je dugačak popis tvrtki u kojima je Burilović bio predsjednik, zamjenik predsjednika ili član nadzornih odbora.No, navode iz inicijative Psihološko proljeće, članstvo u nadzornom odboru se ne može smatrati upravljačkom pozicijom, budući da Zakon o trgovačkim društvima izričito propisuje da član nadzornog odbora ne može biti i član uprave.

Oni su istražili firmu Agrotehna iz Lipovca, za koju Burilović u svojoj službenoj biografiji navodi da joj je bio vlasnik i direktor i prije 1996. godine. Sama HGK odbila je odgovoriti na pitanja koja su im slali iz ove Građanske inicijative, zbog čega su se obratili povjereniku za informiranje.

Potom su ipak dobili odgovor HGK, ali u njemu je tek stajalo da je prava adresa za pitanja o Agrotehni Trgovački sud u Osijeku. U GI Psihološko proljeće smatraju da HGK mora biti u posjedu ovih informacija, imajući u vidu da se za poziciju šefa Komore raspisuje javni natječaj.

Kandidati, jasno, moraju priložiti dokaze iz kojih je vidljivo da ispunjavaju statutom propisane uvjete. Iz Psihološkog proljeća podsjećaju da je 2018. Burilović reizabran za šefa HGK te da je tada trebao dostaviti dokaze da ima uvjete za tu poziciju.

Ne čekajući da povjerenik ponovo natjera HGK da odgovori na njihova pitanja, iz Inicijative su sami pokušali pronaći Burilovićevu navodnu tvrtku Agrotehna. Međutim, Trgovački sud u Osijeku potvrdio je da trgovačko društvo Agrotehna nikad nije bilo osnovano pri tom sudu.

Sud je poručio da u sudskom registru postoji trgovačko društvo Agrotehna koje je brisano, ali je osnovano pri Trgovačkom sudu u Zagrebu. Navedeno trgovačko društvo su i iz Psihološkog proljeća pronašli tijekom pretrage sudskog registra, ali tom trgovačkom društvu osnivač nije bio Luka Burilović, niti je bio u njemu direktor.

Upit su poslali i Trgovačkom sudu u Zagrebu, iz kojeg su naveli kako Luka Burilović nije bio upisan kao osnivač ili član nekog trgovačkog društva na teritoriju Republike Hrvatske.

Sve u svemu, prema odgovorima ova dva trgovačka suda, Burilović nikad nije bio vlasnik i direktor trgovačkog društva Agrotehna iz Lipovca, kako šef HGK navodi u svojoj službenoj biografiji na web stranicama Komore.

Imajući to u vidu, navode iz Psihološkog proljeća, Burilović ne ispunjava statutom propisane uvjete da bi uopće mogao biti predsjednik HGK.

Luka Burilović bio je od 2006. do 2014. u upravi Sladorane. Od 17. srpnja 2013. do 8. siječnja 2014. bio je član društva VTV d.o.o., Vinkovačke televizije, kojoj je Sladorana 2013. godine pozajmila preko 6 milijuna kuna.

Statut HGK propisuje da predsjednik te organizacije mora imati 10 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Psihološko proljeće je otvoreno pozvalo HGK da objave dokaze koje je Luka Burilović priložio pri svojoj prijavi za predsjednika HGK kako bi se javnost uvjerila ispunjava li uvjete za predsjednika HGK te poziva na javno očitovanje zašto je na web stranicama HGK navedena netočna informacija o tome da je Luka Burilović bio vlasnik i direktor tvrtke koja nikada nije postojala.

Tagovi: Luka Burilović, Agrotehna, Vinkovačka televizija, Hrvatska gospodarska komora, Agrotehna
PROČITAJ I OVO
Ustavni sud odbacio sve prigovore na mjere Stožera
ODLUKA
Ustavni sud odbacio sve prigovore na mjere Stožera
ZAGREB - Ustavni sud odbio je zahtjeve za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima (ZOS) koje su podnijeli SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk i profesor Viktor Gotovac, vezano uz propisanu proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda.
WHO: Delta varijanta koronavirusa postaje globalno dominantna
UPOZORENJE
WHO: Delta varijanta koronavirusa postaje globalno dominantna
ŽENEVA - Delta soj koronavirusa, prvi put otkriven u Indiji, postaje globalno dominantna varijanta covida-19, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te izrazila veliku zabrinutost za Afriku gdje je pristup cjepivu minimalan.
Vatavuk podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice
OSTAVKA
Vatavuk podnio ostavku na mjesto v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice
ZAGREB - Obnašatelj dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice Zoran Vatavuk podnio je ostavku nakon mjesec dana obavljanja te dužnosti, istaknuvši da je to napravio kako bi ministru zdravstva Viliju Berošu pomogao u njegovim dvojbama oko smjene bivše pročelnice Dijane Zadravec.
Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat
DOGOVOR
Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako su sa saborskim zastupnikom HSU-a Silvanom Hreljom dogovorili protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati cijeli mandat, a ključno područje suradnje je poboljšanje prava umirovljenika i borba protiv siromaštva.
Pripuz: Grmoja neosnovano konstruira urotu u hrvatskom pravosuđu
REAKCIJE
Pripuz: Grmoja neosnovano konstruira urotu u hrvatskom pravosuđu
ZAGREB - Vlasnik C.I.O.S. Grupe Petar Pripuz oglasio se povodom presude Županijskog suda u Karlovcu kojom je naloženu Nikoli Grmoji da mi zbog povrede prava osobnosti plati 5.000,00 kn, Nikola Grmoja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE