GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sudski vještaci plaćeni manje od studenata

Sudski vještaci plaćeni manje od studenata
VAN PAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2023 / 11:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Sudski vještaci u Hrvatskoj plaćeni su manje od studenata, piše u srijedu Jutarnji list, ističući da vještaci ne idu u štrajk, ali će o svom statusu izvijestiti Europsku komisiju

Mi nećemo štrajkati jer bismo time najviše naštetili građanima, ali ako se primjereno ne riješi naš status, obratit ćemo se Europskoj komisiji jer neodrživo je kako se tretira nas sudske vještake. I to nije od jučer, traje od 1998. godine, jer nama nije ukinut krizni porez. Kad vještačimo za Državno odvjetništvo, cijena naše satnice je 19 centi niža od satnice rada studenata, koja iznosi 4,38 eura.

Da ne govorimo o tome da neki vještaci godinama čekaju isplatu naknade za vještačenja. Iznosi to Melita Bestvina, stalni sudski vještak i procjenitelj i predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja, koja je odlučila javno istupiti i upozoriti na problem naknada sudskim vještacima, nakon što nisu dobili odgovore na pismo koje je još 31. svibnja uputila premijeru Andreju Plenkoviću, kao ni na pismo upućeno Ministarstvu pravosuđa u srpnju.

Nakon što su povećane plaće sudskim službenicima, pravosudnim policajcima i sucima, pa i tarife odvjetnicima, a u javnu je raspravu pušten prijedlog kojim bi se povećale naknade javnim bilježnicima, i stalni sudski vještaci traže da se na odgovarajuć način vrednuje njihov rad. Ali, prema riječima predsjednice njihove udruge, to je samo jedan u nizu problema s kojim su već upoznate i krovne organizacije sudskih vještaka u Europi.

- Kolege iz Europe čude se i ne mogu razumjeti što nam se događa. Primjerice, nama još nije ukinut tzv. krizni porez, štedi se na nama, država plaća enormne iznose za vještačenja onima koji čak i nisu sudski vještaci. Riječ je o poznatom predmetu Agrokor i Ismetu Kamalu. Dotični niti nije vještak. Predsjednik najvećeg poljskog udruženja sudskih vještaka napisao mi je da on nije vještak niti je ikad radio u KPMG-ju. U našem društvu je 273 ekonomista i mogli smo formirati tim koji bi obavio to vještačenje i jamčio to svojom profesionalnošću - kaže Bestvina, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Tagovi: Sudski vještaci, studenti
PROČITAJ I OVO
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE