GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Summit EU-a ušao u četvti dan, dogovora još nema

Summit EU-a ušao u četvti dan, dogovora još nema
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Summit čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, dogovora o sedmogodšnjem proračunu i fondu za oporavak još nema te je za 16 sati zakazan nastavak na koji se u Bruxelles treba vratiti hrvatski premijer.

U nedjelju se summit cijeli dan odvijao u manjim skupinama, a plenarno zasjedanje je odgađano cijelo popodne.

Čelnici EU-a konačno se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19.20, koja je trajala do 23.30 sati.

Tada je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odredio 45-minutnu pauzu, kako bi obavio još nekoliko sastanaka s pojedinim čelnicima, ali tih 45 minuta protegnulo se na cijelu noć.

Nešto prije 6 sati ujutro čelnici su se ponovno nakratko okupili, a Michel je zakazao nastavak u ponedjeljak u 16 sati.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji putuje u Zagreb kako bi na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predstavio sastav svoje nove vlade, trebao bi se zatim vratiti u Bruxelles na nastavak produljenog samita.

Pregovori čelnika EU-a, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodijeljevalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 mlijardi zajmova.

Čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak preko 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun u visini od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

Tagovi: summit EU, Charles Michel, višegodišnji fiinancijski okvir, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE