GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa

Suradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa
ZAŠTITA OD KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 17:41
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - O suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa te aktivnostima u razvoju sustava civilne zaštite bilo je riječi na sastanku izaslanstva Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Dubrovniku.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je tom prilikom kako je suradnja dviju država formalizirana sporazumom 2001. godine, a okrunjena kroz europski projekt IPA 2.

„Proveli smo edukaciju i osposobljavanje institucija i snaga BiH kako bi bili spremni za ulazak u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što se dogodilo prije mjesec dana. Održali smo oko 80 raznih događaja, od edukacija do vježbi za zaštitu i spašavanje u slučajevima kriza i katastrofa”, rekao je Trut i dodao kako se suradnja iskazala i ovog ljeta pri gašenju požara kod Blidinja, gdje su pomagali hrvatski kanaderi i helikopteri.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istaknuo je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.

„U petnaest godina suradnje Republika Hrvatska je uvijek bila uz BiH, kao partner i uzor čijim stopama idemo. Nama je jako mnogo donio Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji je Hrvatska provela u BiH. Poslije toga je BiH potpisala članstvo u Mehanizmu i dobila pristup svim zemljama EU za ravnopravan razgovor”, poručio je Agić.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u utorak će se na okruglom stolu „Ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u jugoistočnoj Europi” okupiti čelnici institucija za civilnu zaštitu iz država članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE) te direktor regionalnog Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) za Europu i središnju Aziju, kao i predstavnici Europske komisije, Svjetske banke i Programa za razvoj UN.

Dio je to trodnevnog događanja s ciljem razmjene iskustava i prepoznavanja prijedloga i rješenja za potporu većih ulaganja u otpornost, u skladu s temeljnim globalnim dokumentom za smanjenje rizika od katastrofa - Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030.

Ovo događanje ujedno je i doprinos Programu upravljanja u katastrofama – DMTP 2022. tijekom ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Inicijativom za pripravnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu, a odvija se u listopadu kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Uz okrugli stol, održat će se i trodnevna radionica o ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa, kao i regionalni sastanak predstavnika država članica DPPI SEE, što će obilježiti hrvatsko predsjedanje i skrenuti pozornost na važnu temu ulaganja u smanjenje rizika.

Tagovi: Damir Trut, zaštita od katastrofa, Damir Trut, Samir Agić, Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, UNDRR
PROČITAJ I OVO
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
PREOKRET
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
ZAGREB - Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 22,50 sati nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE