GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaki drugi republikanac smatra da je Biden pobijedio prijevarom

Svaki drugi republikanac smatra da je Biden pobijedio prijevarom
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 13:23
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Polovica republikanaca vjeruje da je predsjednik Donald Trump „pravedno pobijedio“ na američkim izborima, no da mu je potom pobjeda ukradena raširenim prevarama u korist demokrata Joea Bidena, pokazuje nova anketa agencija Reuters i Ipsos.

Istraživanje provedeno između 13. i 17. studenoga ove godine pokazalo je da Trumpovo odbijanje priznanja Bidenove pobjede utječe na povjerenje javnosti u američku demokraciju, posebno među republikancima.

Sveukupno 73 posto ispitanika smatra da je Biden pobijedio na izborima, a njih 5 posto tvrdi da je pobjednik Trump. No na pitanje je li Biden „pobijedio pravedno“, republikanci su sumnjičaviji.

Oko 52 posto republikanaca smatra da je Trump „pravedno pobijedio“, a njih samo 29 posto smatra da je Biden legitiman pobjednik.

Republikanci vjeruju da su brojači glasova okrenuli rezultat u korist Bidena: 68 posto njih je zabrinuto da su izbori „namješteni“, a to smatra samo 16 posto demokrata i jedna trećina neovisnih.

Trump je i prije izbora 2016. kritizirao proces glasovanja, bez dokaza tvrdeći da je on nepravedno postavljen protiv njega.

Otkad je Biden prikupio dovoljno elektorskih glasova izbornog kolegija za ulazak u Bijelu kuću, Trump je pojačao svoje kritike, poručivši svojim pobornicima da je žrtva raširene izborne prijevare.

No Trump nije dao dokaze o prijevarama toliko raširenima da bi izmijenile konačan rezultat izbora, a to mu zasad ne uspijeva ni na sudu. Republikanci su ovaj tjedan objavili da odustaju od tužbi u Michiganu, Georgiji, Pennsylvaniji i Wisconsinu.

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da veći broj Amerikanaca sada sumnja u izborni proces nego prije četiri godine.

Ukupno 55 posto Amerikanaca vjeruje da su izbori 3. studenoga bili „legitimni i precizni“, što je za sedam postotnih bodova manje od slične ankete provedene nedugo nakon izbora 2016. godine.

Broj onih koji smatraju da su izbori „rezultat ilegalnog glasanja ili namještanja“ je u odnosu na prije četiri godine narastao za 12 postotnih bodova, na 28 posto.

Istraživanje je pokazalo da su republikanci puno sumnjičaviji u pogledu Trumpovog poraza ove nego demokrati u pogledu poraza Hillary Clinton prije četiri godine.

Oko 52 posto demokrata je 2016. smatralo kako je poraz Clinton bio „legitiman i precizan“, a ove godine da je poraz njihovog kandidata čist priznaje samo 26 posto republikanaca.

Anketa je provedena na internetu diljem SAD-a, a prikupila je odgovore 1346 ispitanika – među njima 598 demokrata i 496 demokrata.

Tagovi: Joe Biden, Donald Trumop, Republikanska stranka, američki izbori
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE