GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaki peti građanin razvio psihičke smetnje zbog pandemije

Svaki peti građanin razvio psihičke smetnje zbog pandemije
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Svaki peti građanin Hrvatske osjetio je depresiju, stres, anksioznost zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 - pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na uzorku od 3500 punoljetnih ispitanika svih dobnih skupina, piše u utorak Večernji list.

Zbog krize s koronom, koja uključuje povezane psihičke i ekonomske posljedice poluizolacije u kojoj su se građani našli, psihičke smetnje razvilo je 25 posto ispitanika, a kod 40 posto građana koji su otprije imali određene psihičke smetnje stanje se pogoršalo. Istraživanje je provedeno online anketom pa se može pretpostaviti da su ga ispunjavali informatički pismeniji i bolje obrazovani građani Hrvatske.

- Dok su, očekivano, stres i ankcioznost osjetile podjednako sve dobne skupine, depresivniji su bili samci, stariji ljudi, građani koji žive u obiteljima s nesređenim odnosima te građani koji su otprije imali psihičke smetnje, iznosi za Večernji list neke od detalja profesorica psihologije Gordana Kuterovac Jagodić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Premda se tijekom epidemije, koja se sad stišala, stalno isticalo da su stariji sugrađani najosjetljivija i rizična skupina za zarazu koronom, iznenađujuće je da većina starijih to sama za sebe ne smatra. "Samo je 38 posto starijih građana izjavilo da se smatra ranjivijima od ostalih skupina građana, a njih 6 posto smatra da su čak otporniji na virus od drugih skupina. No 28 posto umirovljenika zbog ekonomskih posljedica korone jako se brine da će im se mirovine smanjiti", kaže Kuterovac Jagodić.

Zanimljivo je, također, da su najviše uznemireni tijekom karantene bili roditelji male djece koji su istodobno radili od kuće i brinuli se za djecu. Inače, i prema uglednim stranim istraživanjima zbog krize uzrokovane koronavirusom očekuje se da će s PTSP-om imati problema i liječnici koji su bili na prvoj liniji obrane od korone. No, kako je kazala Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju "Vrapče", kad je riječ o mentalnom zdravlju građana, veći problemi mogli bi se vidjeti tek s protekom vremena, za nekoliko mjeseci, piše u utorak Večernji list.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Petrana Brečić, psihičke smetnje, ankcsioznost, Filozofski fakultet u Zagrebu, Gordana Kuterovac Jagodić
PROČITAJ I OVO
Kozlevac: Fešte mogu čekati
PORUKE
Kozlevac: Fešte mogu čekati
PULA - Šef stožera Istarske županije Dino Kozlevac bio je gost večerašnjeg Dnevnika N1 Televizije. S našim reporterom Zoranom Peharom razgovarao je o tajni uspjeha Istre, iako i ta regija bilježi porast novozaraženih. Međutim, one nisu ni približno velike kao u drugim dijelovima Hrvatske.
NZZJZ dr. Andrija Štampar uvodi novi model uzimanja briseva
TESTIRANJA
NZZJZ dr. Andrija Štampar uvodi novi model uzimanja briseva
ZAGREB - Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) "Dr. Andrija Štampar" najavio je da će od ponedjeljka uvesti novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme.
Znanstvenik se zalaže za koronapartyje
NEOBIČNO
Znanstvenik se zalaže za koronapartyje
LONDON - Posljednjih smo mjeseci često čuli termin koronaparty, većinom s negativnom konotacijom. No neki znanstvenici smatraju da bi, ako uskoro ne dođe do iskorjenjenja koronavirusa, takve zarazne zabave možda čak trebale biti i poželjne.
Više od 7.000 uginulih tuljana na namibijskoj obali
TRAGEDIJA
Više od 7.000 uginulih tuljana na namibijskoj obali

LONDON - Broj mrtvih tuljana pronađenih na namibijskoj obali popeo se na više od 7000, objavila je u petak neprofitna skupina Ocean Conservation Namibia (OCN).

Val ovrha: Ovako ne pljačka niti kolumbijska mafija
SIVA ZONA
Val ovrha: Ovako ne pljačka niti kolumbijska mafija
ZAGREB - Bilježnicima i odvjetnicima dopuštena je pritom gotovo proizvoljno izračunata naplata izuzetno visokih naknada i troškova ovršnog postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE