GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svaki šesti stanovnik Hrvatske je invalid

Svaki šesti stanovnik Hrvatske je invalid
INVALIDITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 10:09
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Svaki šesti stanovnik Hrvatske, odnosno 16 posto ukupne populacije ima neku vrstu invaliditeta. Prema Izvješću o osobama s invaliditetom koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 1. rujna ove godine u Hrvatskoj je živjelo 624.019 osoba s invaliditetom, piše u petak Jutarnji list.

Taj je broj u samo tri godine narastao za čak 110.000 osoba - tijekom 2019. u istom je izvješću bilo registrirano 511.281 osoba s invaliditetom.

Razloga za to je, objašnjavaju u HZJZ-u, nekoliko - od nešto izmijenjene metodologije vođenja evidencije, preko novog popisa stanovništva (prema kojem se ukupni broj stanovnika smanjio pa je udio osoba s invaliditetom automatski narastao), do općeg starenja stanovništva, procesa koji neminovno dovodi i do većeg broja osoba s teškoćama u svakodnevnom funkcioniranju.

Hrvatski udio značajno je viši od prosjeka. Prema procjenama Ujedinjenih naroda (UN), od deset stanovnika svake zemlje jedan je u izvjesnoj mjeri osoba s invaliditetom. To je pravilo ranijih godina više-manje bilo primjenjivo i na Hrvatsku.

Prema Zakonu o Registru osoba s invaliditetom, osoba s invaliditetom je svaka osoba koja ima dugo trajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

- Činjenica je da smo ovogodišnje izvješće radili na osnovu novog popisa stanovništva, koji ima bitno manje registriranih osoba nego izvješće na osnovu kojeg smo lani radili prema popisu stanovništva iz 2011. godine - objašnjava autor Izvješća o osobama s invaliditetom, specijalist javnog zdravstva, dr. Tomislav Benjak iz HZJZ-a, koji se godinama bavi ovom tematikom te zaključuje kako - iako brojevi govore drugačije - velikog porasta osoba s invaliditetom nema.

Uz to, dodaje, promijenila se i metodologija unosa podataka, što se pripisuje boljoj povezanosti baza podataka i većoj ažurnosti upisa u registar, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tagovi: osobe s invaliditetom, invalidi, Tomislav Benjak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
SPORAZUM
Golob potpisao sporazum i odrekao se milijunske nagrade
LJUBLJANA - Premijer Robert Golob, prema neslužbenim informacijama Dela, potpisao je sporazum kojim se odriče milijunske nagrade za poslovnu uspješnost koju bi dobio kao bivši prvi čovjek Gen-I-ja. Najavio je da će ga donirati u dobrotvorne svrhe. Neki drugi članovi uprave još nisu potpisali ugovor, piše danas list.
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
UPOZORENJE
MUP: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH
ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava putnike koji putuju preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske da će se u noćnim satima između 7. i 8. veljače (utorak i srijeda) provesti redovno održavanje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NISUDG).
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?
NAPOKON ODLUKA
Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama?

ZAGREB - Ustavni sud u utorak će održati sjednicu na kojoj će se, među ostalim, konačno izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, piše u subotu Večernji list.

Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
ISPORUKA
Mediji u EU: Isporukom teških tenkova Zapad ušao u rat s Rusijom
BRUXELLES - Iako Berlin i Pariz to oštro demantiraju, neki mediji i političari u Europskoj uniji smatraju da su isporukom najsmrtonosnijih tenkova Ukrajini Europa i NATO ušli u izravan rat s Rusijom, što znači veliku opasnost od izbijanja oružanog sukoba na cijeli stari kontinent.
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
UPOZORENJE
Vindman: Nastavi li se ovako, nuklearni rat postaje stvarnost
NEW YORK - Ako bi Sjedinjene Države i Zapad što je brže moguće pružili Ukrajini sva oružana sredstva i logističku podršku potrebnu za pobjedu u ratu protiv ruskih snaga, moguće je da bi Moskva pod pritiskom kredibilne prijetnje pristala na mirovne pregovore i zaustavila rat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE