GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sve smo bliže Armageddonu, jasno je i zašto

Sve smo bliže Armageddonu, jasno je i zašto
SUDNJI DAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 21:31
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bulletin of the Atomic Scientists objavio je u utorak da je pomaknuo svoj metaforički Sat Sudnjeg dana bliže nego ikada ponoći, hipotetskom satu Armageddona, odražavajući procjenu stručnjaka da se čovječanstvo suočava s neviđenim prijetnjama svom postojanju.

Vrijeme odbrojavanja za 2023. postavljeno je na "90 sekundi do ponoći", objavili su čelnici grupe na tiskovnoj konferenciji u National Press Clubu. Ovo novo vrijeme bilo je 10 sekundi bliže "sudnjem danu" nego što je bilo postavljeno prije godinu dana. Grupa već više od 70 godina mjeri stvarne i egzistencijalne prijetnje čovječanstvu, od klimatskih promjena do izgleda nuklearnog rata.

"Svrha sata je procijeniti gdje je čovječanstvo i jesmo li sigurniji ili smo izloženi većem riziku", rekla je dr. Rachel Bronson, predsjednica i izvršna direktorica biltena. “I kako pomičemo sat bliže ponoći, šaljemo poruku da situacija postaje hitnija.”

Ove godine, tekuća pandemija Covid-19, ruska invazija na Ukrajinu i slabo prikrivena prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će rasporediti nuklearno oružje u sukobu povećali su globalnu prijetnju čovječanstvu, rekla je skupina.

"Putin nije dao nikakve naznake da je spreman prihvatiti poraz", rekao je dr. Steven Fetter, profesor na Sveučilištu Maryland i stručnjak za nuklearne prijetnje.

“No čak i ako se nuklearna uporaba izbjegne u Ukrajini, rat je doveo u pitanje nuklearni poredak, sustav sporazuma i dogovora koji su izgrađeni tijekom šest desetljeća kako bi se ograničile opasnosti od nuklearnog oružja”, rekao je Fetter.

Obnovljenu globalnu prijetnju nuklearnog rata pogoršala je tekuća pandemija Covida, primijetili su stručnjaci.

"Događaji poput Covid-19 više se ne mogu smatrati rijetkima, događajima koji se događaju jednom u stoljeću", rekla je dr. Suzet McKinney, ravnateljica i direktorica znanosti o životu u čikaškoj tvrtki za razvoj nekretnina Sterling Bay.

“Ukupan broj i raznolikost izbijanja zaraznih bolesti značajno se povećao u posljednjih 40 godina, a više od polovice uzrokuju zoonotske bolesti, odnosno bolesti koje potječu od životinja i prenose se na ljude”, rekla je, dodavši da “nema jasnog nazire se kraj” pandemiji.

Bulletin of the Atomic Scientists osnovali su 1945. godine pokojni fizičar i nobelovac Albert Einstein, kao i znanstvenici koji su radili na projektu Manhattan za izradu prve atomske bombe. Prvi sat predstavljen je 1947.

Tagovi: Armageddon, Sudnji dan, nuklearni rat, nuklearno oružje
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE