GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarci na referendumu odobrili kupnju borbenih aviona

Švicarci na referendumu odobrili kupnju borbenih aviona
TIJESNA VEĆINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 18:55
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarski birači su iznenađujuće tijesnom većinom od 50,1 posto podržali plan vlade o izdvajanju do šest milijardi franaka za borbene zrakoplove, objavila je u nedjelju švicarska državna televizija.

To će omogućiti vladi da iduće godine bira između Airbusovih Eurofightera, francuskih Rafalea, Boeingovih F/A-18 Super Horneta i Lockheed Martinovih aviona F35-A Lightning II.

Novi zrakoplovi zamijenit će zastarjelu švicarsku flotu od trideset F/A-18 Horneta koji će izaći iz upotrebe 2030. godine.

Švicarci su u nedjelju odlučivali i o nekoliko drugih pitanja. Televizija SRF prenosi izlazne projekcije koje pokazuju da su s 62 prema 38 posto odbacili prijedlog desne Švicarske narodne stranke za ukidanje sporazuma o slobodnom kretanju ljudi koji Bern ima s Europskom unijom.

To pitanje smatralo se važnim testom stavova Švicaraca prema strancima koji čine četvrtinu stanovništva.

Projekcije pokazuju da su Švicarci poduprli i rodiljni dopust za očeve i odbacili prijedlog da se olakša lov na zaštićene vrste poput vukova.

SVP želi da Švicarska ima kontrolu nad migracijama, a argumenti koje koristi slični su argumentima zagovornika brexita za vrijeme kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Predstavili su sliku budućnosti u kojoj mladi stranci mijenjaju stare Švicarce, nekretnine postaju skuplje, gradi se ilegalno, a škole i javni prijevoz prenapučeni su.

Protivnici su isticali da bi plan oštetio tvrtke kojima su potrebni kvalificirani radnici, a izlazak iz sporazuma otežalo bi švicarski pristup jedinstvenom tržištu EU-a.

Da je referendum prošao vlada bi morala poništiti sporazum s EU-om, ako pregovorima sporazum ne bi bio dobrovoljno ukinut.

Ukidanje slobode kretanja poništilo bi i druge bilateralne dogovore o kopnenom i zračnom prijevozu, nabavi, tehničkim barijerama trgovini te o istraživanju.

Oko 68 posto od 2, 1 milijuna stranaca, koji su živjeli u Švicarskoj 2019., činili su građani EU-a, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.

Island, Norveška, Lihtenštajn i Švicarska čine Europsku trgovinsku slobodnu zonu (EFTA), čije članice, iako nisu u EU-u, jesu dio jedinstvenog europskog jedinstvenog tržišta i Schengena.

Više od 450 tisuća Švicaraca živi u EU-u.

Nakon što se potvrde rezultati referenduma, švicarska vlada, u kojoj je i SVP, može se okrenuti najvećem vanjskopolitičkom problemu - sporazumu s kojim bi se učvrstile veze s EU-om, a za koji kritičari smatraju da dokida previše švicarskog suvereniteta.

Tagovi: Švicarska, borbeni avioni, Eurofighter, Airbus, Dassault, F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin, F35-A Lightning II
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE