GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetski čelnici podržali WHO-ov plan za borbu protiv koronavirusa, bez SAD-a

Svjetski čelnici podržali WHO-ov plan za borbu protiv koronavirusa, bez SAD-a
WHO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetski čelnici pridružili su se u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u pokretanju inicijative kojom se želi ubrzati rad na razvoju lijekova, testova i cjepiva protiv covida-19 te poboljšati njihovu distribuciju svijetom, prenose svjetske agencije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bili su među čelnicima koji su sudjelovali na videokonferenciji na kojoj je predstavljen plan, dok predstavnika SAD-a nije bilo, prenosi Reuters.

Cilj inicijative je da se osigura da ti novorazvijeni medicinski alati budu široko dostupni u cijelom svijetu, a ne samo u bogatim zemljama.

„To je javnozdravstveno dobro za cijelo čovječanstvo”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na virtualnom skupu, istaknuvši da je potrebno prikupiti osam milijardi eura, prenosi dpa.

Macron je izrazio nadu da će SAD i Kina prevladati razlike u pogledu podrške incijativi. „Među zemljama ne bi smjelo biti podjela”, rekao je.

Ursula von der Leyen je kazala da će se formalna donatorska konferencija održati 4. svibnja, a cilj je prikupiti 7,5 milijarda eura.

„Svijet treba te alate i treba ih brzo”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Suočeni smo sa zajedničkom prijetnjom koju možemo pobijediti samo zajedničkim pristupom”.

WHO je videokonferenciju najavio u kasno navečer u četvrtak, istaknuvši da će se u petak pokrenuti „povijesna kolaborativna incijativa” za brži razvoj sigurnih, učinkovitih lijekova, testova i cjepiva u svrhu sprječavanja, dijagnosticiranja i liječenja covida-19, respiratorne bolesti koju uzrokuje novi koronavirus.

Glasnogovornik američke misije u Ženevi kazao je Reutersu prije sastanka da SAD u tome neće sudjelovati.

„SAD neće službeno sudjelovati”, naveo je u e-mailu, dodajući da će pratiti razvoj inicijative.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je WHO smatrajući da je sporo reagirao na izbijanje epidemije i da je bio naklonjen Kini te odlučio suspendirati financiranje te UN-ove agencije.

Više od 2,7 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je novim koronavirusom, a gotovo 190.000 je umrlo otkako se virus pojavio potkraj prošle godine u središnjem kineskom gradu Wuhanu.

Znanstvenici rade na više od 100 potencijalnih cjepiva, uključujući šest koja su već u fazi kliničkih ispitivanja, rekao je dr. Seth Berkley, direktor GAVI saveza za cjepiva, javno-privatnog partnerstva koje provodi kampanje cijepljenja u siromašnim zemljama.

„Moramo osigurati da bude dovoljno cjepiva za sve, trebat će nam globalno vodstvo kako bismo identificirali i odredili prioritet potencijalnim cjepivima”, rekao je na odvojenom brifingu u Ženevi, prije službenog pokretanja inicijative, napomenuvši da jačanje globalnih proizvodnih kapaciteta zanima i Svjetsku banku.

Upozorio je da se ne smije ponoviti 2009. godina kada nije bilo dovoljno cjepiva za gripu H1N1 za zemlje u razvoju ili je ono kasnilo.

Važno pitanje je i kako će cjepivo djelovati kod starije populacije, koja je najugroženija kada je riječ o covidu-19, i hoće li biti potrebna jedna ili više doza s obzirom na to da oni imaju slabiji imunitet, kazao je.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE