GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski liječnici na izmaku snaga i sami obolijevaju

Talijanski liječnici na izmaku snaga i sami obolijevaju
MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / H

MILANO - U talijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 liječnika zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa.

Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlenike bolnice, petina zaposlenika bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je ravnateljica bolnice Daniela Ferrari.

Oni i zdravstveni djelatnici poput njih gotovo su sigurno širili virus a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju znanstvenici i liječnički sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među obiteljskim liječnicima i u domovima umirovljenika, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

„Na kraju smo snaga”, rekao je liječnik Romano Paolucci, koji se vratio iz mirovine kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Cremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

„Nemamo dovoljno resursa i posebice osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati.”

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja stroge karantene.

To je jedan čimbenik koji je pridonio tako brzom širenju virusa, rekao je Giuseppe Remuzzi, ravnatelj Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

„Pacijenti su zarazili druge pacijente i liječnike koji su tada izašli van i zarazili druge”, rekao je Remuzzi.

Na nacionalnoj razini, 4268 zdravstvenih djelatnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. ožujka, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U Bergamu na sjeveroistoku Lombardije, 134 obiteljska liječnika od 600 odnosno 22 posto razboljelo se ili su u karanteni, rekao je Guido Marinoni, čelnik mjesnog udruženja liječnika opće prakse. Troje liječnika je umrlo.

U gradskim domovima umirovljenika situacija je čak gora. Zaraženo je 1464 zdravstvenih djelatnika od 5805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tijela u druge pokrajine jer na groblju nema mjesta.

Marinoni je rekao da su prva dva tjedna nakon otkrića bolesti na sjeveru Italije 21. veljače obiteljskim liječnicima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali vrućicu a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi koronavirusom.

„Kao da se borite s dječjim pištoljem”

Tek početkom ožujka, obiteljskim liječnicima u Bergamu dano je 25-30 kirurških maski, rekao je.

„Ako oboljela osoba zarazi u prosjeku još dvoje ljudi, liječnik koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi”, rekao je Marinoni.

„Kao da se borite u ratu s dječjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Europe učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim pogreškama.”

Šef vladina kriznog stožera za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 milijuna maski na mjesec i da je „aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, „proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje”, rekao je Domenico Arcuri za državnu televiziju u nedjelju.

Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri milijuna maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenika.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odjelu počeli su pokazivati simptome s nekoliko sati razmaka 10. ožujka, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rossella Delcuratolo poslala upravi bolnice.

Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odjelu, upozorila je.

„Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantene u društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora”. kazala je za Reuters.

„Zdravstveni radnici žive u strahu da će zaraziti ljude na poslu i kod kuće.”

Čak na mjestima gdje je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Policlinico San Marco nedaleko od Bergama, nekoliko djelatnika ipak se zarazilo, rekao je Roberto Mezzetti, vaskularni kirurg koji se dragovoljno javio kako bi pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi koronavirus službeno nazvana.

Vjerojatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, rekao je. Troje ih je u ozbiljnom stanju.

Mnogi zdravstveni djelatnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tijekom vikenda objavila da će obiteljski liječnici dobiti briseve, dok će se zaposlenicima bolnica svaki dan mjeriti temperatura.

Međutim, neki liječnici upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među liječnicima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.

„Bojim se da bi bolnice ostale prazne”, rekao je Mario Riccio, voditelj anesteziologije u bolnici Oglio Po.

Tagovi: Italija, koronavirus, Lombardija, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE