GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski seizmolozi: Za sve je kriv Petrinjski rasjed

Talijanski seizmolozi: Za sve je kriv Petrinjski rasjed
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 22:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Seizmološka služba RH objavila je u utorak navečer popis naknadnih potresa magnituda većih ili jednakih 3, koji su uslijedili nakon današnjeg razornog potresa magnitude 6.2 prema Richteru s epicentrom kod Petrinje, a u samo nekoliko sati, bilo je čak 16 takvih.

Seizmografi su u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo nešto slabijih, a Seizmološka služba RH je u izvješću navela sve naknadne potrese izlocirane do 18 sati, magnituda većih ili jednakih 3 u razdoblju danas od 12,23 do 18 sati.

Fenomen današnjeg potresa koji je zahvatio Hrvatsku, ali i nekoliko okolnih zemalja, objasnili su talijanski seizmolozi iz INGVterremoti.

Područje koje je bilo poprište nedavnih potresa vrlo je aktivno područje s geodinamičkog gledišta, kažu talijanski seizmolozi. Dinarski lanac, koji je dio najvećeg lanca Balkana, na neki je način sličan Apeninskom lancu, a poput potonjeg izgrađen je tijekom alpske orogeneze, najnovije od orogeneze koja je utjecala na mediteransko područje. Ali Dinarski lanac zrcali Apenine, odnosno pokazuje suprotnu "vergenciju". Pojam vergencija označava opći smjer prema kojem se planinski lanac kretao tijekom svoje evolucije, tvoreći luk dugačak stotinama kilometara: za Apenine je ovaj smjer u prosjeku SI, dok je za Dinarsko područje SW. Dva lanca se zatim sučeljavaju s obje strane Jadrana i nastavljaju ispod samog Jadrana, sve dok se gotovo ne sudare u središtu bazena, otprilike na pola puta između Pescare i Splita. U dalekoj geološkoj budućnosti, dva lanca bi se čak trebala i spojiti, kao što to već čine Alpe i sjeverni Apenini ispod doline rijeke Pad, potpuno zatvarajući Jadran.

Jedan veliki rasjed se pokrenuo, zato su stanovnici Petrinje i okolice, ali i Zagreba, imali osjećaj da je potres danas trajao duže.

Današnji potres odražava ovaj geodinamički mehanizam, koji geolozi definiraju kao "tektonika ploča", odnosno kao tendenciju preklapanja stijenskih masa, reagirajući na uglavnom horizontalne napore, orijentirane oko SI-JZ.

Također znamo da su današnji šok, a gotovo sigurno i prethodna dva, nastali greškom poznatom pod nazivom "Petrinjski rasjed", koji je već nekoliko godina prisutan u bazi podataka EDSF,  u okviru istog projekta "SHARE". S talijanskim seizmolozima slaže se i grčki geolog Sotiris Valkaniotis čiju mapu donosimo kao glavnu ilustraciju.

Znanje o velikim rasjedima koji mogu generirati jake potrese, s jedne strane, i o potresima koje su ti rasjedi generirali kroz povijest, s druge strane, dva su temeljna sastojka na kojima se temelje modeli seizmogeneze, a koji su pak supstrat za modele seizmičke opasnosti, a time i za građevinske propise u seizmičkim područjima.

Tagovi: Petrinjski rasjed, potres u Petrinji, Dinarska ploča, tektonika ploča
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE