GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tegnell: 20% stanovnika Stockholma već steklo imunitet na koronavirus

Tegnell: 20% stanovnika Stockholma već steklo imunitet na koronavirus
ŠVEDSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 19:54
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Njihovi susjedi zatvorili su granice, škole, kafiće i tvrtke dok je koronavirusna pandemija prolazila Europom, ali Švedska je išla protiv trenda održavajući javni život što je moguće neograničenijim.

Strategija - usmjerena na omogućavanje izlaganja virusu radi uspostavljanja imuniteta među općom populacijom, a istovremeno zaštita rizične skupine poput starijeg stanovništva - bila je kontroverzna. Neki zdravstveni stručnjaci to uspoređuju s igranjem ruskog ruleta s javnim zdravstvom.

Ali sada, glavni švedski epidemiolog kaže da se čini da strategija funkcionira i da bi "imunitet stada" mogao biti postignut u glavnom gradu Stockholmu za nekoliko tjedana.

„U većem dijelu Švedske, oko Stockholma, stigli smo do vrhunca (u novim slučajevima) i već primjećujemo učinak imuniteta stada, a za nekoliko tjedana vidjet ćemo još više učinaka toga. I u ostatku zemlje situacija je stabilna ", rekao je dr. Anders Tegnell, glavni epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, za CNBC.

Imunitet stada među populacijom, obično postignut cijepljenjem, postiže se kada se oko 60% građana smatra imunima. Bez cjepiva protiv koronavirusa, znanstvenici razmatraju hoće li izlaganje i oporavak od Covid-19 dovesti do dugoročne imunosti. Zabilježena je ponovna infekcija koronavirusom.

Tegnell je rekao da podaci za uzorkovanje i modeliranje pokazuju da je 20% stanovništva Stockholma već imuno na virus i da bismo „za nekoliko tjedana mogli doći do imuniteta stada i vjerujemo da zato bilježimo spori pad slučajeva, usprkos uzorkovanju (testiranje na koronavirus) sve više i više. "

"Nažalost, stopa smrtnosti je visoka zbog uvođenja virusa u domove za starije i istražujemo uzrok tome", rekao je.

Najveći dio potvrđenih 15.322 slučajeva Švedske nalazi se u Stockholmu i njegovoj okolini, s vrlo malim pojavama virusa u ostatku Švedske - zemlji od oko 10 milijuna stanovnika koja ima nisku gustoću naseljenosti izvan svojih urbanih središta.

Broj slučajeva u Švedskoj gotovo je dvostruko veći nego u susjednoj Danskoj (ima 8.108 slučajeva i zabilježila je 370 smrtnih slučajeva) i Finskoj (s nešto više od 4.000 slučajeva i 141 smrtnim slučajem) koje su uvele stroge mjere zaključavanja. Budući da je njihova populacija otprilike 5 milijuna - polovina Švedske - stope su približno iste, iako bi usporedba mogla biti izvrgnuta testiranjem brojeva u svakoj zemlji.

No, Švedska je sa 1.937 smrtnih slučajeva daleko iznad Danske koja ima 370 žrtava i Finske koja ima 141.

Tagovi: koronavirus u Švedskoj, Stockholm, Anders Tegnell, imunitet stada
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE