GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao vlast u Crnoj Gori

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao vlast u Crnoj Gori
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 10:28
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji nije htio potpisati Temeljni ugovor sa SPC-om u Beogradu, optužio je u petak kasno navečer koalicijske partnere - čelnike prosrpskog Demokratskog fronta, da žele srušiti njegovu vladu.

Tijekom posjeta Beogradskoj patrijaršiji Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u četvrtak navečer, gdje je u tijeku crkveni Sabor na kojem bi nakon smrti mitropolita Amfilohija trebao biti izabran novi čelnik SPC-a u Crnoj Gori, Krivokapić nije želio potpisati Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a.

“U još jednoj, koliko sada vidim, političkoj igri koja se otvoreno odigrava van SPC-a, uporno sam u medijima, javnosti Srbije i Crne Gore predstavljan kao, za jedne izdajnik svega narodnog, za druge svega srpskog, za treće svega crnogorskog, a sada, konačno i svega crkvenog”, rekao je Krivokapić koji je blizak SPC-u.

On je rekao da Temeljni ugovor treba biti potpisan isključivo u Crnoj Gori, krajem listopada kako je predložio, ali je i naglasio da ga prethodno mora odobriti vlada u Podgorici, posebice zbog toga što tekst sporazuma još uvijek nije predočen crnogorskoj javnosti.

„U ime Vlade i države Crne Gore zaključit ću Ugovor sa SPC-om, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uvjet zaštite crkvene imovine”, rekao je Krivokapić u priopćenju.

Kazao je da je u Beograd došao prenijeti članovima Sabora SPC-a da „vjerujući narod Crne Gore za mitropolita (crnogorsko-primorskog) želi vladiku Joanikija“.

Crnogorski premijer tvrdi da patrijarhu SPC-a Porfiriju nije rekao ništa što bi ugrozilo interese Crne Gore niti interese vjernika, ali je da je očigledno ugrozio političke interese Demokratskog fronta.

Svoju verziju sastanka u Beogradu s crnogorskim premijerom imali su najviši predstavnici SPC-a, koji su u priopćenju optužili čelnika crnogorske vlade da je jedini razlog njegovog dolaska u Beograd bio potpisivanje Temeljnog ugovora, koji je, kako su naveli u potpunosti usaglašen, ali da je on iznio nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odgoditi.

U priopćenju SPC-a je navedeno i da je patrijarh Porfirije "te razloge saslušao s pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu", dok je ranije srbijanska agencija Tanjug najavila direktan prijenos potpisivanja.

Krivokapić: Ugovor sa SPC izgovor za rušenje vlade

Krivokapić je rekao da neće pristatati da vladu Crne Gore i Crnu Goru, dok je on premijer, netko ucjenjuje, pa ni dio parlamentarne većine kojoj potpisivanje ovog Ugovora služi kao izgovor za rušenje vlade.

„Biću potpuno izravan: gospodo čelnici Demokratskog fronta i svi koji se sakrivate ispred ili iza njih nemojte mene učiti o mojoj vjeri i o mojoj Crkvi.“

Po njegovim riječima, jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić „izravno i osobno vrši pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije crnogorske vlade“.

Nakon što je od posljedica infekcije koronavirusom preminuo mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, najutjecajnija ličnost u tom političkom i društvenom korpusu, političke stranke bliske SPC-u počele su borbu za naklonost Crkve, čiji je utjecaj, kako se pokazalo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, bio presudan za opredjeljenje prosrpskih birača u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji se smatra najozbiljnijim kandidatom za mjesto prvog čovjeka SPC-a u Crnoj Gori, blizak je premijeru Krivokapiću, a znao je i kritizirati pojedine političke poteze Demokratskog fronta, zbog čega bi, kako se nagađa, taj politički savez blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću radije prihvatio neko drugo rješenje.

Mediji u Srbiji prenijeli su da bi novi poglavar SPC-a u Crnoj Gori mogao biti izabran u subotu.

Tagovi: Zdravko Krivokapić, Vlada Crne Gore, Andrija Mandić, Demokratski front, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE