GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tenzije u Moldaviji, Lavrov se sastao s Guterresom u Moskvi

Tenzije u Moldaviji, Lavrov se sastao s Guterresom u Moskvi
NAPETOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2022 / 14:30
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Treći je mjesec ruske invazije na Ukrajinu. Borbe traju već 62 dana i njihov kraj nije na vidiku, ubijene su tisuće ljudi, prognani milijuni, a gradovi pretvoreni u ruševine.

Rusija pažljivo prati razvoj događaja u samoproglašenom Pridnjestrovlju, proruskoj enklavi u Moldaviji, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i vijesti iz tog područja ocijenio zabrinjavajućima.

Pridnjestrovlje je posljednjih dana poprište više napada, izvijestile su lokalne vlasti i nabrojale napad na vojnu postrojbu kod Tiraspola, napad granatama na sjedište ministarstva državne sigurnosti te dvije eksplozije kojima su uništene antene za emitiranje programa ruskog radija.

Odmetnuta moldavska pokrajina stoga je povisila razinu opasnosti od terorizma te uspostavila kontrolne punktove, javila je službena novinska agencija Pridnjestrovlja.

Ruske vlasti kontinuirano optužuju Ukrajinu za napade u kojima su ubijeni brojni civili, a ruski šef diplomacije, Sergej Lavrov, u intervjuu za državnu televiziju rekao je da je prijetnja od nuklearnog rata ozbiljna i stvarna.

Sjedinjene Države će u utorak biti domaćin sastanka u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, na kojoj bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država te razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u obrani od očekivane ruske ofenzive na istoku Ukrajine, izjavili su američki vojni dužnosnici. Očekuje se sastanak Vladimira Putina i glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u Moskvi. Zasad ga je primio samo Lavrov.

"Poruke predsjednika Putina u pogledu razloga za operaciju koja se provodi zajedno sa snaga u Donjecku i Luhansku, a cilj operacije je zaštititi civile i tu smo zainteresirani za suradnju s kolegama iz UN-a i međunarodnog Crvenog križa kako bismo olakšali patnju civilne populacije. Nakon sastanka glavnog tajnika UN-a i našeg ministra obrane prije dva mjeseca oformili smo radnu skupinu u Moskvi u Ministastvu obrane te su oni s predstavnicima UN-a usuglasili konkretne zadatke kako bi došlo do isporuke humanitarne pomoći.

Radili smo i na osnaživanju naše suradnje i moći ćemo se usuglasiti o koracima u pogledu današnjih okolnosti. Razgovarali smo o budućnosti UN-a i o pokušajima naših zapadnih kolega da se diskusije prošire izvan UN-ovog tradicionalnog okvira. To uključuje inicijative Francuske, Njemačke, multrilateralni savez, to je nešto što je konkurentno UN-u. To je zvono za uzbunu za UN. Pokušaj da se izbrišu temeljna pravila i principi povelje UN-a na kojima se temelji ova organizacija, na temelju jednakosti među nacijama", rekao je Lavrov.

Zahvalio se glavnom tajniku UN-a na inicijativi da se sastane s njima.

U nastavku je govorio Guterres:

"Kao glavni tajnik UN-a došao sam u Moskvu kao netko tko je glasnik mira. Moj je cilj povezan isključivo sa spašavanjem života. Održao sam iskren razgovor s Lavrovim i jasno je da postoje dva različita stava o onome što se događa u Ukrajini. Prema Ruskoj Federaciji, odvija se posebna vojan operacija s ciljevima koji su objavljeni. Prema UN-u ruska invazija Ukrajine je kršenje teritorijalne suverenosti i krši Povelju UN-a. UN je opetovano pozivao na prekid vatre kako bi se zaštitili civili i pokrenuo dijalog. Diljem Donabasa danas traje borba uz uništavanje i ubojstva civila.

Zabrinut sam zbog mogućeg kršenja humanitarnog prava i ratnih zločina i to iziskuje neovisnu istragu kako bi se krivci pozvali na odgovornost. Trebamo humanitarne koridore koji su sigurni i učinkoviti i koje sve strane poštuju kako bi došlo do evakuacije civila. Zato sam danas osnovao jednu kontaktnu skupinu koja će tražiti priliku za otvaranje sigurnih koridora uz prekid ratnih djelovanja. U isto vrijeme prepoznajemo da smo suočeni s krizom u Mariupolju. Tisuće civila treba humanitarnu pomoć i evakuaciju. UN je spreman u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse kako bi spasio živote u Mariupolju", rekao je.

Tagovi: Moldavija, rat u Ukrajini, Sergej Lavrov, Dmitrij Peskov
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE