GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Terešak: Ana Mandac teretila Horvata kako bi olakšala svoju poziciju

Terešak: Ana Mandac teretila Horvata kako bi olakšala svoju poziciju
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2022 / 19:37
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - U javnost "curi" sve više detalja slučaja zbog kojeg je jučer ujutro uhićen sada već bivši ministar Darko Horvat.

On se od sinoć nalazi u Remetincu, u jednomjesečnom istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. U medije su dospjele i poruke pronađene u mobitelu njegove bivše pomoćnice Ane Mandac, u vrijeme kada je Horvat bio ministar gospodarstva, a koje bi mogle biti važan dokaz u istrazi vezanoj za navodno nezakonite dodjele državnih potpora.

- To su SMS-ovi na koje se očitovao i moj branjenik, gospodin Horvat. Radi se o djelu iz 2018., pa pitam ja vas - biste li se sjećali s kim ste razmjenjivali SMS-ove 2018.? A jesu li svi autentični ili ne, nisam u to ulazio. To ćemo nakon uvida u spise - komentirao je za HTV Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata.

Terešak smatra da je svemu kumovao pokajnički iskaz njegove nekadašnje desne ruke Ane Mandac.

- Mislim da je, da se krene u ovu akciju, presudan bio detaljan navodno pokajnički iskaz gospođe Mandac u petak, koji je navodno trajao preko tri sata. Pretpostavka je naša da je ona u tom iskazu teretila druge kako bi poboljšala svoju poziciju. Morate znati da je ona, osim što je drugookrivljena u ovom postupku, okrivljenica i u postupku Vjetroelektrane i pretpostavljamo kako je ona sada pričala, kako bi svoj položaj poboljšala, da ne kažem - i što je i što nije, kazao je Terešak za Dnevnik HTV-a.

Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac potvrđuje da je njezina klijentica u petak ispitana u USKOK-u, ali se, kaže, nije nagodila i nije postala pokajnik.

- Gospođa Ana Mandac je ovaj tjedan iznijela svoju obranu vezanu uz inkriminacije koje joj se stavljaju na teret. Sukladno odredbi Zakona o kaznenom postupku ona ne može ni biti pokajnik u ovom kaznenom postupku. A isto tako u ovoj fazi nije moguće niti se nagoditi s Uskokom vezano za inkriminacije - kaže Pokupec.

Horvatov odvjetnik pak poručuje da je bivši ministar jučer istražiteljima objasnio što je bio čiji posao u njegovom bivšem ministarstvu gospodarstva te da mu je Ana Mandac bila osoba od najvećeg povjerenja.

- Koju je on doveo u ministarstvo i da nije posao ministra, što i nije, da radi rang liste, da radi tablice s brojem bodova, već je on je potpisivao ono što mu je ona donijela na potpis - objašnjava odvjetnik Terešak.

No, iz SMS-ova se čini da se Horvata itekako pitalo tko će dobiti državni novac. Vidi se to na primjeru tvrtke Eko Kotor koja je tražila 199.900 kuna. Povjerenstvo joj je dalo premalo bodova jer posluje od 1989. a nema zaposlenih. Ana Mandac tada ministru šalje SMS u kojemu pita: "Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10 ?". Ministar joj odgovara "9", na što ona uzvraća: "OK".

Novac je ubrzo isplaćen. Osim Horvata, favorite mimo pravila je, čini se, imao tada saborski zastupnik, a danas potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Ani Mandac navodno je najprije poslao tablicu s imenima 15 tvrtki koje moraju dobiti novac, a zatim je popis produžio za još 7 poduzetnika.

"Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7", piše joj Milošević.

Mandac uzvraća: "Trebalo bi biti OK, ali čekamo usklađivanje".

Pa je, kako neslužbeno doznajemo, za Miloševićeve favorite pronađeno dodatnih nešto više od milijun kuna. Zbog takvog načina rada, jedna službenica Ani Mandac šalje SMS u kojem piše:

"Ako budeš razgovarala s ministrom, upozori ga da će, ako revizija nađe ove potpore, snositi odgovornost. Ne postoji legalni način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova."

Slična upozorenja Horvatu slali su i zviždači, ali on, tvrde, nije ništa poduzeo da se ti navodi provjere.

Kakva su sve to sumnjiva posla - tek ćemo doznati. Ispitivanja se u ovoj aferi zahuktavaju.

Fotografija: RTL Televizija

Tagovi: Darko Horvat, Andrej Plenković, Željka Pokupec, Boris Milošević, Eko Kotor, Vladimir Terešak, Ana Mandac
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE