GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Test na koronu u Zadru dvostruko skuplji nego u Splitu

Test na koronu u Zadru dvostruko skuplji nego u Splitu
NEVJEROJATNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 10:01
Autor: SEEbiz
ZADAR - Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije testiranje na koronavirus naplaćuje 850 kuna, u Splitsko-dalmatinskoj županiji cijena testiranja SARS-COV-2 metodom RT-PCR iznosi 400 kuna, dok će te u Zadarskoj županiji za istu stvar morati izdvojiti 800 kuna.

Zašto cijena testiranja varira od jednog Zavoda za javno zdravstvo do drugog, hoće li se u Zadru sniziti cijena testiranja i kako je moguće da cijene testova nisu jednake u cijeloj državi?

- Jednostavno nemamo prostora da spustimo cijenu, kaže za Zadarski dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar (ZJZ Zadar), objašnjavajući razloge visoke cijene testiranja u Zadarskoj županiji.

- U doba kada nije bilo pandemije mi smo svoje prihode ostvarivali od HZZO-a (50 posto) i od vlastitog rada naših službi od kojih je najveći prihod ubirala služba za Zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša (50 posto). Međutim, zbog pandemije rad naših službi koji je bio ovisan o ugostiteljskim objektima je gotovo ugašen. S druge strane troškovi zbog pandemije su nam narasli, ističe ravnatelj Škrgatić dodajući kako ZJZ Zadar ima sklopljen ugovor s HZZO-om da rade pet dana tjedno od 7 do 15 sati, no zbog pandemije njihovo se radno vrijeme znatno povećalo.

- Već godinu dana od kada traje pandemija u Zavodu radimo sedam dana tjedno, ujutro od 7 navečer do ponoći, u dvije, a nekad i u tri smjene. Zbog toga su se naše obveze, prvenstveno za plaće, povisile. Od HZZO-a mjesečno dobijemo 800 tisuća kuna, a samo za plaće mjesečno izdvajamo preko dva milijuna kuna. Dakle, za više od milijun kuna se moramo sami pobrinuti, a to radimo između ostalog, i uz naplaćivanje testiranje na koronavirus, objašnjava Škrgatić dodajući kako se u ovom trenutku jednostavno nemaju kako drugačije financirati.

Ističe kako zadarski zavod, za razliku od ostalih u Hrvatskoj, nije dobio sredstva od regionalne ili lokalne samouprave.

- Nemamo prihoda od lokalne i regionalne samouprave, a zbog svih ovih razloga nemamo mogućnosti sniziti cijenu testiranja na koronavirus. Također smo zbog povećanja opsega posla morali zaposliti još ljudi, jer da nismo ne bi mogli obavljati sve što sada radimo, kao niti provoditi cijepljenje, naglašava ravnatelj dodajući kako uz to postoji i još jedan razlog zbog kojeg cijena testiranja u Zadru ne pada, a to su automatizirani testovi.

Tagovi: test na koronavirus, PCR test, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Zadarska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zoran Škrgatić
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE