GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Težak oblik koronavirusa može oštetiti mozak, pokazala preliminarna studija

Težak oblik koronavirusa može oštetiti mozak, pokazala preliminarna studija
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 07:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Preliminarna studija pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 pokazala je da bolest u nekim teškim oblicima može uzrokovati oštećenja mozga, izazvati komplikacije poput moždanog udara, upale te simptoma poput psihoze i demencije.

To su rezultati prve detaljne studije raspona neuroloških komplikacija COVID-19, rekli su istraživači, naglasivši potrebu za opsežnijim studijama kako bi se otkrili mehanizmi koji se kriju iza njih i olakšala potraga za lijekom.

"Ovo je važno evidentiranje komplikacija COVID-19 povezanih s mozgom kod hospitaliziranih pacijenata. Jako je važno nastaviti prikupljati ove informacije da bismo u potpunosti shvatili virus", rekla je koautorica istraživanja, profesorica s University Collegea u Londonu Sarah Pett.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Lancet Psychiatry detaljno je proučeno 125 slučajeva diljem Velike Britanije. Koautor Benedict Michael sa sveučilišta u Liverpoolu rekao je da je bitno napomenuti da je istraživanje bilo usredotočeno na teške slučajeve bolesti.

Podaci su prikupljani između 2. i 26. travnja, dok je broj oboljelih u Velikoj Britaniji eksponencijalno rastao.

Najčešće komplikacije bile su moždani udar, koji je prijavljen kod 77 od 125 slučajeva. Od tih slučajeva, većina su bili pacijenti stariji od 60 godina, a većinom je bila riječ o ishemijskom udaru, odnosno krvnom ugrušku u mozgu.

Studija je pokazala i to da je 39 od 125 pacijenata pokazivalo znakove zbunjenosti ili promjene u ponašanju što se odrazilo i na njihovo duševno stanje. Među njima je devet osoba imalo nespecifične moždane disfunkcije, odnosno encefalopatije, a kod sedam je zabilježena upala mozga, odnosno encefalitis.

Michael je rekao da su ova otkrića važan korak prema definiranju djelovanja COVID-19 na mozak. "Sada su nam potrebne detaljne studije koje će nam pomoći da shvatimo moguće biološke mehanizme... kako bi smo mogli istraživati moguće lijekove", rekao je Michael.

Tagovi: koronavirus, mozak, Covid-19, oštećenja mozga, moždani udar, psihoze, demencije
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE