GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tisuće traktora u Berlinu - kraj ili početak prosvjeda?

Tisuće traktora u Berlinu - kraj ili početak prosvjeda?
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 19:27
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Tisuće farmera blokiralo je Berlin traktorima u ponedjeljak, na vrhuncu tjedan dana prosvjeda protiv vlade i ukidanja subvencija za dizel. Vlada brani mjere štednje i obećava neke druge olakšice, no otvoreno je pitanje je li prosvjed poljoprivrednika završio.

Prema podacima policije, oko 8000 poljoprivrednika sa 6000 traktora slilo se u aveniju kod Brandenburških vrata.

Pridružile su im se tisuće simpatizera i drugih nezadovoljnih udruga, poput one s Prevnožica. Predsjednik nacionalne organizacije poljoprivrednika Joachim Rukwied procijenio je ukupan broj sudionika na oko trideset tisuća.

"Povucite prijedlog povećanja poreza, pa ćemo se i mi povući", rekao je Rookvid, opisujući vladine prijedloge - koja je prije dva tjedna napustila druge mjere - kao "nepravedne i pogane".

“Nećemo to prihvatiti”, obećao je.

Uz povike "gubite se" i zvižduke okupljenima se obratio ministar financija Christian Lindner (Christian), braneći plan o ukidanju subvencija i najavljujući da je otvoren za razgovor o nekim drugim olakšicama.

Ukidanje poticaja za dizel traktore "nije i ne smije biti posebna žrtva poljoprivrednika, već samo pošten doprinos", rekao je Lindner, dodavši da je prosvjed "legitiman i miran" uspio jer se čuo glas poljoprivrednika.

Istaknuo je da seljacima ostaje otpis poreza na radna vozila, kao i nadu da će se u iduće dvije godine postupno ukidati subvencija na dizel.

"Kada istekne ta subvencija, prestat će i neka opterećenja", dodao je ministar govoreći o naknadama za administraciju, ekologiju i držanje životinja. Nadalje, rekao je, Vlada bi trebala ispitati mogućnost poreznih olakšica u lošim godinama za poljoprivredu.

Također u ponedjeljak u Berlinu čelnici poljoprivrednika sastali su se sa šefovima klubova triju vladajućih stranaka.

Političari su u pozivnom pismu najavili razgovor ne samo o financijskom opterećenju, već i "neizvjesnostima planiranja i ekonomskih perspektiva poljoprivrednih poduzeća".

Prosvjed blokadom i usporavanjem prometa diljem Njemačke započeo je sedam dana ranije. Na završnom sastanku u glavnom gradu savez poljoprivrednih i ekoloških organizacija pozvao je na daljnje prosvjede.

Mi smo Alijansa Grad! (Wir haben es satt!) zahtijeva snažniju potporu države kroz niz mjera, poput minimalnih cijena za uzgajivače i financijske pomoći za prilagodbu zakonskim uvjetima držanja životinja, kao i ekološki prihvatljivije korištenje zemljišta.

Sindikat je pozvao na nove prosvjede u Berlinu 20. siječnja, paralelno s Agrarnim sajmom i konferencijom saveznih i pokrajinskih ministara poljoprivrede.

"Zastoj agrarne politike iz prethodnog desetljeća mora završiti", rekla je glasnogovornica saveza Inka Lange.

Claudia Gerster (Claudia), poljoprivrednica i članica nacionalnog odbora Zajednice poljoprivrednika, osudila je desetljeće dugu usmjerenost agrarne politike prema izvozu i snižavanju cijena koja je uništila farme i mnoge ostavila bez posla.

Poljoprivrednici trebaju, rekla je, politički okvir koji ih štiti od prehrambene industrije i trgovaca na malo, kao i pouzdan plan za prilagodbu uvjeta držanja životinja.

"Zaštita klime, dobrobit životinja i raznolikost, sve to možemo postići, ali taj nam posao mora biti isplativ", rekao je Gerster.


Fotografija: Monika Skolimowska/dpa

Tagovi: njemačka, traktori, prosvjed
PROČITAJ I OVO
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
DP inzistira na ova četiri resora
PREGOVORI
DP inzistira na ova četiri resora
ZAGREB - Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljni zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH.
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
OŠTRO
Kolakušić oštro po DP-u: Mlinarić je pisao o zlim ljudima koji će sići s vlasti. Sad pregovara s njima
ZAGREB - Mislav Kolakušić, partner DP-a na nedavnim izborima, zadnjih dana napada Domovinski pokret zbog sve vjerojatnije suradnje s HDZ-om u formiranju nove vlade.
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
OTKRIĆA
Vučemilović se još nije dogovorila s HDZ-om
ZAGREB - Sve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji se još ne znaju. Tko će je činiti, trebalo bi biti poznato u utorak, nakon sastanka HDZ-a i Domovinskog pokreta te onoga s predstavnicima manjina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE