GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević odustaje od već pokrenutih projekata za zbrinjavanje otpada?

Tomašević odustaje od već pokrenutih projekata za zbrinjavanje otpada?
NEOZBILJNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević suočen je s problemom koji se odnosi na zbrinjavanje otpada u gradu.

Uslijed promjene pravila financiranja od Europske unije, morat će revidirati svoj plan za zbrinjavanje otpada i odustati od nekoliko projekata koji su već bili u tijeku. To uključuje kompostanu u Novskoj, sortirnicu na Žitnjaku i centar za obradu miješanog otpada u Resniku, prenosi HRT.

Prema izjavi gradonačelnika Tomaševića, novim pravilima Europske unije propisano je da projekti kompostiranja, sortiranja i obrade otpada moraju biti na istoj lokaciji kako bi bili kvalificirani za financiranje iz EU fondova.

"Da bi mogla najveće postrojenje za obradu miješanog komunalnog otpada financirati, inzistira da u sklopu tog postrojenja budu i sortiranje i kompostiranje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Kako bi prilagodio planove novim zahtjevima, Tomašević je odlučio smjestiti sve to na istu lokaciju - Resnik.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je da je za promjenu pravila financiranja saznao tek prije mjesec dana. Razlog zbog kojeg se nije prijavljivao na natječaje bio je njegovo neslaganje s obvezujućom upravljačkom strukturom koju su natječaji zahtijevali

Tomašević je objasnio: "Uvjet natječaja bio je da nakon što bi Grad Zagreb većinski financirao iz proračuna sortirnicu, morao bi je na natječaju dati poduzeću, a moguće i privatnom poduzeću da njome upravlja. To je nešto što apsolutno smatram da nije dobro niti da je u interesu Grada."

HRT međutim piše, pozivajući se na priopćenje Ministarstva, kako su korisnici projekta bili obaviješteni o promjeni pravila još u srpnju 2021. godine, na sastanku s Ministarstvom i JASPERS-om. Dodaje se da je ta informacija kasnije komunicirana na sastancima s korisnikom, Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom d.o.o., ali i s dužnosnicima iz Grada Zagreba. Ovo ukazuje na moguću nesuglasnost u komunikaciji ili različite informacije o vremenu kada su obavijesti o promjeni pravila bile poznate.

Ova odluka izazvala je, kako prenosi HRT, kritike lokalne zajednice. Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša u Resniku, izjavila je da gradonačelnik mijenja smjer koji je najavio tijekom predizborne kampanje te je napomenula da projekti koji su bili u pripremi, uključujući sortirnicu, nisu aplicirani za financiranje iz EU fondova. Dodala je da smatra kako Resnik neće biti rješenje, već problem te je najavila da su spremni i na prosvjede protiv ove odluke.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Branka Genzić, Resnik, kompostana
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE