GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: U centru grada ZG vrećice na javne površine, uklanjaju se sve kante

Tomašević: U centru grada ZG vrećice na javne površine, uklanjaju se sve kante
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 13:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u subotu da se iz centra grada u prvih tjedan dana novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će umjesto u njih otpad u “zg vrećicama” odlagati na javne površine.

To se, od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade. Ti će građani svoje “zg vrećice” moći iznositi ispred svojih ulaza i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan, osim nedjelje, između 8 i 10 sati navečer, a u slučaju nepoštivanja dozvoljenog vremena odlaganja vrećica, predviđene su oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja, rekao je.

“Kante ćemo maknuti unutar prvog tjedna listopada. Bit će šest odvoza tjedno, svaki dan u cijelom centru grada, miješani komunalni otpad moći će se odložiti jedino u tim vrećicama, a spremnika više na javnim površinama neće biti u centru“, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Dodao je kako će spremnici ostati samo na mjestima zelenih otoka, za plastiku, papir, biootpad i stakla.

“Mi ćemo vrlo rigorozno kroz komunalne redare kažnjavati sve one koji će "zg vrećice" u centru grada odlagati bilo prije tog termina, bilo poslije tog termina, dakle isključivo od 8 do 10 navečer”, poručio je Tomašević.

Preporučio je i građanima da ako u vrijeme između 8 i 10 sati nisu kući, mogu “zamoliti susjeda da im iznese smeće ili jednostavno, pričekati sljedeći dan i vrećice odložiti u predviđeno vrijeme”.

“U centru Bruxellesa takav model funkcionira cijelo vrijeme, da se otpad iznosi isključivo navečer kroz službene vrećice, a ovo je samo privremeni model”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da građani i dalje mogu zadržati spremnike miješanog komunalnog otpada, ako će ih držati unutar svoje parcele, ali onda će ih svaki dan od 8 do 10 navečer trebati iznositi na javnu površinu, i ujutro vraćati unutar parcele.

Tomašević: U centru grada bit ćemo rigorozni u kažnjavanju

“Kontrola prijelaznog modela ići će kroz sustav komunalnih redara i uz pomoć kamera. Što se tiče centra, bit ćemo rigorozni u kažnjavanju. Prvi dan kada se maknu spremnici s javnih površina, jedan dan će biti sustav upozorenja, a onda će krenuti kažnjavanja”, rekao je Tomašević.

Izuzetak od toga su i građani koji će se služiti prvim podzemnim spremnikom u Masarykovoj ulici, koji će krenuti u pogon 1. listopada.

Ovaj posebni, privremeni model, Tomašević je otkrio tek tjedan dana prije uvođenja novog sustava za sakupljanje komunalnog otpada koji kreće 1. listopada. Istaknuo je da je to prijelazno rješenje dok sam Grad Zagreb ne postavi podzemne spremnike u centar grada, a najavljeno je da će ih do travnja biti oko 50.

U drugim dijelovima grada, građani će, kako je i ranije najavljeno, svoje “zg vrećice” trebati staviti spremnike koje trebaju imati pod ključem, a ako ih nemaju unutar svoje parcele, trebaju izgraditi tipizirane bokseve.

“U drugim dijelovima grada, bit će vremena za uhodavanje i u prvo vrijeme će biti upozoravanje, moramo građanima dati vremena ljudima da naruče i izgrade te bokseve”, rekao je Tomašević.

Poručio je i kako nitko od potencijalnih 70 tisuća korisnika koji su na više područja ostali bez privatnih opskrbljivača plinom, a na kojima Gradska plinara opskrba Zagreb ima obvezu javnog opskrbljivača, neće ostati bez plina.

“Ono što mogu jamčiti, jest da 1.10 ti korisnici neće ostati bez plina. Od 1. 10. svi će imati plin, no potrebno je vrijeme za administrativno prebacivanje opsrkbljivača, ali to će se učiniti naknadno”, poručio je.

Istaknuo je da će opskrbljivač za te korisnike vjerojatno biti plin GPZO-a, koji će u sljedećih mjesec dana administrativno obraditi nove korisnike.

Tomašević je u subotu otvorio radove na Reciklažnom dvorištu Podsused Vrapče, vrijedne 8 milijuna kuna, od čega će se polovica sufinancirati iz EU fondova, te istaknuo da će ono biti najveće u Zagrebu.

Tagovi: Tomislav Tomašević, ZG vrećice
PROČITAJ I OVO
Sunak: Završilo je zlatno doba odnosa s Kinom
JASNA PORUKA
Sunak: Završilo je zlatno doba odnosa s Kinom
LONDON - Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je sinoć da je tzv. "zlatna era" odnosa s Kinom završila, ocijenivši da Kina postaje sve veći izazov za britanske vrijednosti i interese.
Gomila policije sprječava daljnje prosvjede u Kini
NESLOBODE
Gomila policije sprječava daljnje prosvjede u Kini
PEKING - Mnoštvo policije raspoređeno je u utorak u nekoliko kineskih gradova kako bi se spriječilo oživljavanje prosvjeda koji su proteklih dana zahvatili zemlju zbog politike nultog covida i ograničavanja slobode.
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
PORUKE
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
LISABON - Iz svog portugalskog doma, Ai Weiwei, poznati kineski disident čija je umjetnost često kritizirala politiku Pekinga, rekao je da nedavni val prosvjeda neće uzdrmati vlast Xi Jinpinga jer će ih policija jednostavno ušutkati.
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
PROBLEMI
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
ZAGREB - Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
POZIV
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsjednika, uputilo je hitno pismo ambasadi Srbije u Zagrebu, s ciljem da se što prije proslijedi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji "Jovanka u boji".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE