GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: U Zagrebu srušeno oko tisuću stabala, uskoro prijava šteta

Tomašević: U Zagrebu srušeno oko tisuću stabala, uskoro prijava šteta
NAKON NEVREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 14:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da je u jučerašnjem nevremenu u potpunosti srušeno oko tisuću stabala, a najavio je i da će grad Zagreb uskoro izdati obrazac putem kojega će građani moći prijaviti nastalu štetu.

Na konferenciji za medije o posljedicama olujnog nevremena, koje je u Zagrebu odnijelo dva života i u kojemu je ozlijeđeno 130 osoba, od kojih 13 teže, Tomašević je rekao kako je u neviđenom nevremenu palo oko tisuću stabala.

"Sve službe su i dalje na terenu", rekao je Tomašević istaknuvši da je do jutra uspostavljen javni gradski prijevoz. U funkciji su sve linije ZET-a, osim četiri autobusne linije, za koje se nada da će se brzo uspostaviti. Istaknuo je da Žičara Sljeme danas ne radi, jer će se na njoj napraviti kontrola štete.

"U trenutku nevremena imali smo nekoliko građana u gondolama koje je trebalo kontrolirano spustiti. To je prošlo bez problema", istaknuo je.

Dodao je da je devet ZET-ovih vozila jako oštećeno - šest tramvaja i tri autobusa. Osim toga, na javnim ustanovama prijavljene su štete na 40-ak škola, no najteže su oštećene tri škole - Brestje, Sopnica i Gimnazija Sesvete. Poručio je da će se u što skorijem roku sanirati šteta na tim objektima.

I dalje zakrčene linije hitnih službi

"I dalje su zakrčene linije hitnih službi. Od jučer do danas zaprimljeno je 11 tisuća poziva, pa apeliram da građani zovu samo u slučaju prijeteće opasnosti za živote i imovinu ljudi - ako su u pitanju pokidani kablovi, stabla koja bi se mogla srušiti, to su prioriteti", rekao je Tomašević.


Poručio je kako su gradske službe cijelu noć radile na prioritetnim poslovima - raščišćavanju prometnica i uklanjanju opasnih stabala - što je napravljeno. Popravljena je većina oštećenih semafora na prometnicama.


Promet je, istaknuo je i dalje otežan na zapadu grada. Tomašević je pozvao građane da obilaze prometnicu Prilaz baruna Filipovića, dok se ne sanira šteta nastala padom građevinskog krana.

Poručio je građanima da se sljedećih dana drže podalje gradskih parkova, u kojima ima oštećenih stabala koja nisu do kraja srušena, ali i groblja, s obzirom na to da će službe prioritetno otklanjati opasna stabla na drugim površinama.

Tražit ćemo proglašenje prirodne katastrofe


Tomašević je najavio da nije izgledno kako će se u Zagrebu moći proglasiti elementarna nepogoda, te istaknuo kako je u kontaktu s Vladom oko proglašenja prirodne katastrofe.

"Grad će iz proračuna izdvojiti znatna sredstva da pomogne građanima u obnovi", dodao je te najavio da će se prijave štete primiti putem internetskog obrasca ili telefonskih poziva. Istaknuo je da će gradski službenici obilaziti štete u sljedećim tjednima kako bi utvrdili da li je šteta nastala za vrijeme oluje ili ne.

"To će biti brzinski pregledi, budući da je zamišljena isplata fiksnog iznosa građanima", istaknuo je Tomašević poručivši da se ukupna šteta tek trebati utvrditi.


Otklonio je mogućnost proglašenja prirodne nepogode jer bi nastala šteta trebala biti u iznosu od 30 posto gradskog proračuna, što je teško.

Jembrih: Ozlijeđeni vatrogasac je stabilno

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih istaknuo je kako je sinoć prilikom intervencije ozlijeđen jedan vatrogasac, no on je stabilno.

"Ozlijedio se motornom pilom, izgubio je puno krvi, no sada je dobro", istaknuo je Jembrih.

Odgovarajući na pitanje jesu li građani trebali dobiti upozorenje putem SMS-a, Tomašević je poručio da ne želi ulaziti u raspravu između Ravnateljstva civilne zaštite i DHMZ-a o tome koje je upozorenje bilo na snazi - narančasto ili crveno, no poručio je da su svi trebali biti bolje upozoreni.

"Nažalost, zbog klimatskih promjena, morat ćemo se naviknuti na ovakve ekstremne situacije", dodao je Tomašević.

Gradonačelnik je zahvalio svim građanima koji su pomagali u raščišćavanju, kao i djelatnicima službi, istaknuvši da su neki odradili i duple smjene, a sve kako bi se napravio posao.

Na pitanje o stanju zgrada koje su ostale bez krovova, a veći broj takvih je u naselju Špansko, Tomašević je istaknuo da su tamo predstavnici stanara u razgovoru s upraviteljima grada i da se radi na što hitnijoj sanaciji krovova.

"GSKG je imao jučer 60 intervencija", rekao je Tomašević poručivši svima koji su pretpjeli štete u zgradama, da se jave svojim upraviteljima zgrada.

Jembrih je dodao da su i na drugim dijelovima grada građani ostali bez dijelova objekata.ž

Tagovi: Tomislav Tomašević, Zagreb, nevrijeme
PROČITAJ I OVO
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE