GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomaševiću su u EU najsličniji čelnici Budimpešte i Barcelone

Tomaševiću su u EU najsličniji čelnici Budimpešte i Barcelone
SLIČNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 09:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odličan rezultat Tomislava Tomaševića i platforme Možemo! na nedjeljnim lokalnim izborima u Zagrebu mnoge je podsjetio na slične uspjehe koje bilježe zeleni i aktivistički političari u Europi koji predstavljaju odmak od klasičnog stranačkog establišmenta, piše u utorak Večernji list.

U Budimpešti je na vlasti zelena stranka, u Pragu Piratska, u Rimu je gradonačelnica populistica. No, mnoge bi slučaj Tomaševića mogao najprije podsjetiti na gradonačelnicu Barcelone koja, jednako kao i hrvatski političar, ima dugotrajnu aktivističku karijeru. S druge strane, Francuska pokazuje opasnosti koje se mogu nadviti nad zelenim gradonačelnicima ako su – pretjerano aktivistički.

Nakon što je 2019. mađarski oporbenjak s gitarom u ruci Gergely Karácsony (45) pobijedio na izborima za gradonačelnika Budimpešte europska je javnost shvatila da su sva četiri glavna grada u zemljama Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) pod kontrolom opozicije. Karácsony je zeleni političar lijevog centra koji je ideološki usporediv s Tomaševićem, no svoj imidž prije svega duguje drukčijem pogledu na politiku u odnosu na premijera Viktora Orbána kojeg optužuje za autoritarizam.

Slično, u Pragu je na vlasti Zdeněk Hřib (39) iz Piratske stranke koja podržava direktnu demokraciju i slobodnu razmjenu sadržaja na internetu te reformu prava na intelektualno vlasništvo. Na nacionalnoj su razini pak u Češkoj na vlasti centristički populisti.

Gradonačelnik Varšave pak je s druge strane političar desnog centra Rafał Trzaskowski (49), ali također oporbenjak prema vladi koja je znatno desnija.

No, mnogi bi na još veću sličnost s Tomaševićem pokazali na gradonačelnicu Barcelone. Ada Colau (47) nekada je bila aktivistica u pokretu Occupy. Poput političara iz Živog zida, odlazila je na deložacije te ih je pokušavala spriječiti. Kada su je 2013. pozvali na svjedočenje u parlament da govori o ekonomskoj krizi, bankara koji je dobio riječ prije nje nazvala je “kriminalcem” te se kasnije odbila ispričati, donosi Večernji list.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Možemo!, Gergely Karácsony, Ada Colau, Zdeněk Hřib
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE