GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tragikomična pressica DORH-a o dronu i bombi: Najvažnija pitanja ostala bez odgovora

Tragikomična pressica DORH-a o dronu i bombi: Najvažnija pitanja ostala bez odgovora
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Na pressici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu o sovjetskom dronu koji je prije više od mjesec dana pao u Zagrebu te o bombi koja je, kako je utvrđeno istragom, bila u letjelici, više je pitanja ostalo neodgovoreno.

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvu za potporu OS RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci aviobombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio aviobombe.

Glavna vještakinja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Ivana Bačić izvijestila je da nisu uočeni tragovi vojnog ni privrednog eksploziva. Originalna aviobomba trebala bi sadržavati 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a.

Nedvojbeno je utvrđeno da je došlo do eksplozije, a u aviobombi bila je "visokoenergetska, ali nekonvencionalna tvar koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njezinu identifikaciju".

Državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić istaknuo je kako se radi o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić izvijestio je kako je procijenjena šteta oko 600.000 kuna.

No presica je imala i neke doista nadrealne trenutke, od kojih se neki tiču izbjegavanja konkretnih odgovora na novinarska pitanja, a neki uopće nemaju veze s temom presice, piše Index.

DORH je konferenciju za novinare počeo citiranjem članka Zakona po kojem imaju pravo držati presicu.

Kako smo rekli, na presici je više pitanja o dronu koji se 10. ožujka srušio pored Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu i napravio velik krater ostalo neodgovoreno, ali posebno je zanimljivo ono što se dogodilo na kraju presice, odnosno kako je završila.

Naime, presica je završena uz obrazloženje glasnogovornice da je prekoračen termin iznajmljen u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice u kojoj se inače održavaju i sjednice vlade.

U dva navrata glasnogovornica je upozorila da je istekao termin za presicu u dvorani NSK.

"Ponavljamo se, a vrijeme nam ide. Mi moramo napustiti prostor", rekla je.

Nekoliko minuta kasnije glasnogovornica je doslovno prekinula presicu uz obrazloženje da je sve rečeno te da misli da je na sva pitanja odgovoreno.

Tagovi: pad letjelice na Jarunu, Državno odvjetništvo, Mile Tomić, Ivana Bačić
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE