GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Transkripti: Većina SDP-ovaca je nezadovoljna suradnjom s Možemo!

Transkripti: Većina SDP-ovaca je nezadovoljna suradnjom s Možemo!
RASKOL U SDP-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 10:46
Autor: SEEbiz / 24 sata
ZAGREB - Šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac je sinoć izbačen iz stranke kao glavni krivac. No, dramatični zapisnik koji objavljujemo pokazuje da su i drugi SDP-ovci nezadovoljni: Omalovažavaju nas, skrivaju informacije...

SDP se ponovno raskolio zbog toga što je zagrebačka organizacija odlučila raskinuti suradnju s Možemo! koju sada predsjedništvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom planira obnoviti. Zbog raskida suradnje je izbačen iz stranke predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac i to samo 10 mjeseci nakon što je preuzeo vođenje stranke u Zagrebu.

Gotovcu se zamjera da se ponio nekolegijalno i na štetu stranke, dok je on poručio da odluka "nije pala s Marsa" i da bi opet učinio sve isto. Zasad je izbačen Gotovac, te suspendiran njegov suradnik, ali vrh SDP-a je spreman i na daljnje sankcije, a tek će se odlučiti hoće li se raspustiti i cijela zagrebačka organizacija.

24sata su u posjedu skraćenog zapisnika sa sjednice zagrebačkog gradskog odbora na kojem je donesena odluka o raskidu suradnje. Iz njega se vidi da je većina prisutnih zaista nezadovoljna suradnjom s Možemo! i podupiru prekid suradnje. To se pokazalo i na glasovanju, kada je odluku podržalo 18 od 21 prisutnog člana odbora. A to znači da problemi za SDP ne prestaju izbacivanjem Gotovca i da će se podjele i dalje nastaviti.

SDP-ovci na početku sjednice raspravljaju prilično ležerno o svojim daljnjim aktivnostima i planovima kako se približiti građanima, a prava drama koja dovodi do prekida suradnje s Možemo i Tomislavom Tomaševićem dolazi na točkama kada se govori o aktivnostima zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Skupštini i raspravi oko aktualne političke situacije.

SDP-ovci se redom žale na suradnju s Možemo!, da ne dobivaju od njih informacije, da odluke donose samostalno, da oni upozoravaju na nezakonitosti, ali i da su isključeni iz kadroviranja u Holdingu dok od toga ima koristi predsjedništvo nacionalnog SDP-a.

Donosimo glavne zamjerke vidljive iz zapisnika.

Viktor Gotovac komentira mjeru roditelj odgojitelj. Objašnjava kako je SDP upozoravao da ukidanje mjere je nezakonito od početka. Komentira kako između Kluba zastupnika SDP-a i Možemo postoji potpuni izostanak povjerenja i informacija od strane Možemo!.
Navodi kako se otkazi u Zagrebačkom Holdingu provode nezakonito. Objašnjava kako je SDP-u objašnjeno da nema pravo upliva u rad Zagrebačkog Holdinga prema Sporazumu o suradnji.

Zastupnica Dina Vasić i predsjednica odbora za financije Skupštine pojašnjava temu oko dizanja kredita za pomoć u poslovanju Zagrebačkog Holdinga. Holding se planira zadužiti za 1,8 mlrd kuna. Pojašnjava kako je odluka racionalna, ali ona kao predsjednica Odbora za financije je upoznata s kreditom tek noć prije sjednice Gradske skupštine te ona prethodno nije imala nikakve informacije. Ističe kako su neki članovi Odbora za financije imali informacije o predmetnom već u 6. mjesecu, dok ona nije informirana.

Renato Petek objašnjava kako nije mogao dobiti javne podatke o poslovanju Zagrebačkog Holdinga iako su oni javno objavljeni. Ističe kako u jamstvu za kredit sudužnici su Gradska plinara Zagreb, Gradska plinara Zagreb opskrba i Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Tvrdi da u navedenim tvrtkama nisu donijete odluke o sudužništvu kredita te je pronađen novi način mimo nadzornih odbora da se ta odluka donese.Objašnjava kako je problem što gradski zastupnici izrađuju izvješće o radu tvrtki.

Viktor Gotovac i Renato Petek objašnjavaju kako se u Gradskoj plinari Zagreb i Gradskoj plinari Zagreb opskrba poduzimaju predradnje privatizacije, iako je SDP zauzeo stav da je protiv prodaje. Dubinsku analizu provode HEP i Zagrebački Holding i priprema se dokumentacija, a otvorena je i pregovaračka soba. SDP nije imao informacije o ovim radnjama.

SDP-ovac Davor Terzić objašnjava i problem da će se ići na davanje zemljišta Mati Rimcu za njegov centar za robotaksije, a da je preskočeno odlučivanje na Vijeću četvrti koje bi trebalo dati mišljenje, nego je sve pogurano na Skupštinu.

Viktor Gotovac ističe da je GO SDP Zagreb nastradao od činjenja Predsjedništva SDP-a Hrvatska i zapošljavanja ljudi u Holding mimo Gradske organizacije. Predsjedništvo SDPH ne bi trebalo u ovoj situaciji pomagati GO SDP Zagreb, čini se ironično tvrdi Gotovac.

Neven Saks ističe da postoje polit komesari u Možemo i zbog toga sporo i tromo reagiraju.

Jedna druga članica govori da ju se kao SDP-ovku omalovažuju.

Treći SDP-ovac postavlja retoričko pitanje - kako surađivati s nekime tko jedno govori, a drugo misli i radi ili skriva informaciju.

Suradnju s Možemo brane Branko Kolarić, Joško Klisović i Ivan Račan. Kolarić pita u jednom trenutku kako uspostaviti bolju suradnju s koalicijskim partnerima. Na to Gotovac odgovara:

- Svaka minuta razgovora s platformom Možemo izgubljena minuta – kaže Gotovac i dalje tvrdi da Možemo laže i manipulira oko raznih pitanja i da sabotiraju.

Ivan Račan komentira tvrdnju da su članovi predsjedništva SDP-a Hrvatska načinili štetu i izjavu da je razgovor s Možemo izgubljeno vrijeme jer oni lažu. Tvrdi da postoje samo posljedice, bile one loše ili dobre. Ističe da svatko treba postupiti u skladu sa svojim uvjerenjem, te da SDP treba misliti o koalicijskim partnerima na svim sljedećim izborima za buduću lijevo liberalnu vlast.

-Nema trenutno drugih partnera za SDP osim Možemo – upozorava Račan.

Raskid suradnje je ipak izglasan. 

Fotografija: Emica Elvedji, Pixsell

Tagovi: Viktor Gotovac, Možemo!, Renato Petek, Neven Saks, Dina Vasić, Ivan Račan, Joško Klisović, Mate Rimac, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
PREDSJEDNIK
Milanović: Jeste čuli što je rekla njemačka ministrica? Mi smo u ratu s Rusijom
ZAGREB - "Možda je Njemačka u ratu s Rusijom opet, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina”, rekao je.
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
DEMANTI
Policija demantirala Sakomana: Izmislio je priču sa šmrkanjem kokaina
ZAGREB - Slavko Sakoman, psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti, izjavio je prilikom gostovanja na N1 televiziji kako zna da je jedan od policijskih službenika šmrkao kokain na intervenciji, no policija tvrdi kako su proveli istragu i kako je cijela priča izmišljena.
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
OBNOVA
Bačić: Evo kad će se izglasati novi Zakon o obnovi
ZAGREB - Radimo na ubrzanju kako bismo utrošili maksimalna sredstva. Već smo i održali sastanke, rekao je Bačić.
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
POPULIZAM
Tomašević krenuo Bandićevim stopama: Pridružio se radnicima u čišćenju grada
ZAGREB - Gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio se s radnicima Čistoće koji su štrajkali četiri dana.
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
PREOKRET
Radnici Čistoće ipak nisu izašli na teren
ZAGREB - Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, do 22,50 sati nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru te je još neizvjesno što će se događati tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE