GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump novim mjerama pomaže ubrzavanju potpune integracije Hong Konga i Kine

Trump novim mjerama pomaže ubrzavanju potpune integracije Hong Konga i Kine
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 10:28
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Izjava američkog predsjednika da Hong Kong više nije autonoman od Kine je pokrenula proces skidanja specijalnog trgovinskog statusa bivše britanske kolonije za SAD, što ju stavlja u još teži položaj.

Prema riječima američkog predsjednika, Hong Kong je izgubio autonomiju od Kine te bi trebao biti tretiran jednako kao i komunistička Kina. Američka vlada će stoga početi s ukidanjem privilegiranih ekonomskih politika koje je SAD imao s bivšom britanskom kolonijom, uz „možda pojedine iznimke“, stoji u riječima američkog predsjednika.

„Poduzeti ćemo akcije kako bi povukli preferencijalni tretman Hong Kongu, u odnosu na ostatak Kine, vezano za carinske i vizne politike“, izjavio je Donald Trump te dodao:

„Sankcionirati ćemo sve kineske i hongkongške službenike koji direktno ili indirektno sudjeluju u uništavanju autonomije Hong Konga. Novi Zakon o sigurnosti Hong Konga je tragedija za stanovnike Hong Konga, stanovnike Kine, ali i sve ljude na svijetu.“

Kao nove mjere Trumpove Vlade se navode i određene zaštitne mjere usmjerene na kineske i hongkongške firme koje sudjeluju na američkom tržištu kapitala, s ciljem zaštite američkih ulagača. Kineski mediji su također jutros objavili podatak kako je najnovijim mjerama onemogućen ulazak između 3 i 5 tisuća kineskih studenata u SAD, koji su upisani na studij u američkim sveučilištima, pod objašnjenjem da potencijalno sudjeluju u špijunaži za kinesku vojsku.

„Mnoge od tih i sličnih američkih mjera će u budućnosti uključivati i stanovnike Hong Konga, što definitivno nije pozitivno, iako još nemamo potpune podatke.“, govori ekonomist John Marrett.

„Moramo pričekati s detaljnim prijedlozima i nadati se da je „ujed psa manje strašan od njegovog lajanja““.

Prema analitičarima, važnost Hong Konga je u tome što predstavlja ulaznu točku prema kineskom tržištu, dok direktna robna trgovina sa zapadnim zemljama nije naročito značajan dio ekonomije, niti će američka najava postavljanja tarifa na robe iz Hong Konga biti poseban udarac. Paul Chan Mo-po, financijski tajnik Hong Konga navodi kako ekonomijom Hong Konga dominira sektor usluga, dok proizvodi koji se izvoze u SAD čine samo 0.1 posto ukupnog izvoza.

Ali ozbiljni udarac povlačenja preferencijalnog tretmana Hong Kongu od strane SAD-a bi mogle predstavljati američke sankcije u financijskom sektoru, zbog velike prisutnosti američkih firmi u Hong Kongu. Chen Zhiwu, direktor Asia Global Institute sa Sveučilišta u Hong Kongu, navodi kako bi odjednom Hong Kong mogao izgubiti status „buffer zone“ između zapadnog svijeta i Kine, te bi tako postao samo „jedan od gradova u Kini“, a koji bi vrlo moguće ozbiljno ekonomski zaostajao za primjerice Šangajom, Pekingom ili Guangzhouom.

U Hong Kongu se ozbiljno pribojavaju ovakvog scenarija, posebno u slučaju da SAD globalno promovira ovu ideju o tretmanu Hong Konga kao i ostatak Kine. Povlačenjem globalnih financijskih firmi, Hong Kong bi potpuno izgubio status globalnog financijskog centra, te ekonomski, financijski i politički postao ovisan o Kini. O tome koliko bi to gospodarski odgovaralo samoj Kini, tema je za raspravu.

Tagovi: Donald Trump, Hong Kong, NR Kina, John Marrett, Paul Chan Mo-po
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE