GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump traži da Vrhovni sud intervenira zbog zabrane kandidature u Coloradu

Trump traži da Vrhovni sud intervenira zbog zabrane kandidature u Coloradu
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 08:03
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump jučer je zatražio od Vrhovnog suda SAD-a da intervenira nakon što mu je najviši sud u Coloradu zabranio da bude na republikanskim glasačkim listićima u sklopu predsjedničkih izbora zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021.

Trump, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., osporava odluku Vrhovnog suda Colorada od 19. prosinca, kojom je diskvalificiran na temelju ustavne odredbe koja zabranjuje bilo kome tko je "sudjelovao insurekciji ili pobuni" da obnaša javnu dužnost.

Trumpova žalba kao politički eksplozivan slučaj pred najvišim pravosudnim tijelom u SAD-u
Vrhovni sud Colorada prethodno je stavio svoju odluku na čekanje do 4. siječnja, navodeći da će Trump ostati na glasačkom listiću ako se žali. Ta presuda odnosi se samo na predizbore u ožujku, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u studenom.

Trumpova žalba postavlja politički eksplozivan slučaj pred najviše pravosudno tijelo u zemlji, u kojem je većina konzervativnih sudaca u omjeru 6-3 i uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri pitanja o Trumpovoj podobnosti u okviru širih napora da ga se diskvalificira i s drugih državnih izbora.

U žalbi su Trumpovi odvjetnici od sudaca tražili da "po kratkom postupku preinače" odluku Vrhovnog suda Colorada jer je pitanje predsjedničke podobnosti rezervirano za Kongres.

Odvjetnici su naveli kako je odlukom suda u Coloradu "prvi put u povijesti Sjedinjenih Država pravosuđe spriječilo birače da glasaju za predsjedničkog kandidata vodeće većinske stranke", a dodali su i kako takva presuda "nije i ne može biti ispravna".

Napad od 6. siječnja bio je pokušaj Trumpovih pristaša da ponište njegov poraz na izborima 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena, za koji Trump lažno tvrdi da je rezultat prevare.

Trump se također žalio državnom sudu Mainea nakon što mu je i u toj saveznoj državi zabranjen pristup predizborima prema istoj ustavnoj odredbi kao u slučaju Colorada.

Tagovi: TRUMP, COLORADO, BIDEN
PROČITAJ I OVO
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE