GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump ukinuo poseban status Hong Kongu

Trump ukinuo poseban status Hong Kongu
STATUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom okončava specijalni tretman za Hong Kong nakon što je Kina donijela novi kontroverzni zakon o sigurnosti, javlja BBC.

"Hong Kong će se sada tretirati jednako kao i kontinentalna Kina", rekao je Trump.

Osim toga, potpisao je i zakon kojim se nameću sankcije kineskim dužnosnicima koji krše prava u Hong Kongu, a Kina je rekla da će reagirati.

Hong Kong je do sada uživao jedinstvenu slobodu koja nije viđena u Kini, ali mnogi građani strahuju da će novi sigurnosni zakon koji je nametnuo Peking to narušiti.

Trump je rekao da će njegova izvršna naredba okončati preferencijalni tretman za Hong Kong.

"Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija", kaže Trump koji je još u svibnju prvi put najavio takav potez.

Novinarima je također rekao da je potpisao Zakon o autonomiji Hong Konga kojeg je Kongres početkom ovoga tjedna jednoglasno usvojio.

"Ovaj zakon daje mojoj administraciji snažne nove alate za odgovorno poslovanje pojedinaca i entiteta uključenih u gašenje slobode Hong Konga", rekao je Trump na konferenciji za novinare dodavši kako ne planira o tome razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Osim toga, novinarima je rekao da Kinu smatra u potpunosti odgovornom za prikrivanje virusa. Važno je podsjetiti da je Trumpova administracija pod nadzorom zbog svog odgovora na pandemiju - naime, SAD ima 3,4 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju osudilo najnovije poteze SAD-a, pozivajući Washington da se prestane miješati u kineske unutarnje poslove.

"Kina će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila svoje legitimne interese", stoji u priopćenju.

Uskraćivanje posebnog statusa Hong Kongu znači da će tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu morati preispitati što to znači za njihovo poslovanje.

Naime, Hong Kong je centar za ponovni izvoz, što znači da je roba koja ide preko Hong Konga u SAD, ali je stigla iz druge države (npr. Kine) izbjegava carine koje SAD nametnuo toj državi (u ovom hipotetskom slučaju - Kini).

Sada kada Hong Kong više nema poseban status, kineske kompanije u kontinentalnoj Kini možda će potražiti drugu lokaciju za izvoz robe, a luke i logističke tvrtke mogle bi imati velike gubitke.

Tagovi: Donald Trump, Hong Kong
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE