GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trump zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet

Trump zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 07:34
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio je od američkog Vrhovnog suda da suspendira odluku nižeg suda da mu se ukine predsjednički imunitet od kaznenog progona.

Trump je u svom slučaju miješanja u izbore tvrdio da mu se ne može suditi za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika.

Tri suca nižeg suda nisu se složila, presudivši prošli tjedan da se on može kazneno goniti kao i svaki drugi građanin.

Očekujući da će se žaliti, dali su mu rok do ponedjeljka da podnese zahtjev za odgodu.

U svom podnesku kojeg je danas dostavio sudu, Trump je zatražio od najvišeg američkog suda da odgodi odluku nižeg okružnog suda dok on ne podnese žalbu. Također je naznačio da bi mogao zatražiti saslušanje en banc - tražeći odgodu kako bi također mogao zatražiti od svih sudaca okružnog suda da ponovno saslušaju slučaj.

Sljedeći korak, u kojem konzervativno nastrojeni Vrhovni sud odobri ili odbije Trumpov zahtjev za odgodom, mogao bi doći brzo.

Odobravanje zahtjeva od strane Vrhovnog suda dovest će do dugog odgađanja značajnog kaznenog slučaja u kojem se navodi da je Trump planirao nezakonito poništiti izbore 2020., vjerojatno poguravši rezoluciju do izbora u studenom.

Trumpovi odvjetnici pozivaju Vrhovni sud da mu se ne ukine predsjednički imunitet kako bi se "zaštitila prava desetaka milijuna Amerikanaca koji žele glasati za Trumpa kao predsjednika".

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. siječnja 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga tko je sudjelovao u djelima "pobune" nakon što je položio prisegu da će braniti Ustav. Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Toga su dana stotine pristaša predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upali na Kapitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena. Odvjetnici Donalda Trumpa tvrde da 6. siječnja nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tijekom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerojatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom.

Tagovi: trump, imunitet, biden
PROČITAJ I OVO
Potvrđena optužnica protiv župana Matije Posavca
OPTUŽNICA
Potvrđena optužnica protiv župana Matije Posavca

ČAKOVEC - Dvije i pol godine od uhićenja sud je potvrdio optužnicu protiv moćnog međimurskog političara.

Uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar i šef Croatia osiguranja
UHIĆENJE
Uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar i šef Croatia osiguranja

ZAGREB - Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO) uhićen je Hrvoje Vojković, bivši šef Croatia osiguranja i ministar gospodarstva u vladi Ivice Račana.
Putin: NATO se priprema napasti naš teritorij, a to bi moglo izazvati upotrebu nuklearnog oružja
PORUKE
Putin: NATO se priprema napasti naš teritorij, a to bi moglo izazvati upotrebu nuklearnog oružja
MOSKVA - Putinov govor o stanju nacije počeo je spominjanjem ruskih kratkoročnih planova ruskog naroda.
Biden prošao sistematski pregled
VJEROVALI ILI NE
Biden prošao sistematski pregled

WASHINGTON - Prošao sam, rekao je američki predsjednik Joe Biden (81) nakon što je obavio godišnji sistematski pregled u vojnoj bolnici u Marylandu, unatoč zabrinutosti javnosti da nije sposoban za još jedan mandat za koji će se boriti na izborima u studenome.

Šeks: Sve mračne sile u Hrvatskoj su se okupile da sruše HDZ
HDZ
Šeks: Sve mračne sile u Hrvatskoj su se okupile da sruše HDZ

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković istaknuo je na obilježavanju 35. obljetnice prvog predstavljanja prednacrta programskih osnova te stranke, važnost hrvatske obrambene sposobnosti i najavio da za dva i pol mjeseca stiže prvih 6 višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE