GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpov obavještajac: Kina je najveća prijetnja nakon Drugog svjetskog rata

Trumpov obavještajac: Kina je najveća prijetnja nakon Drugog svjetskog rata
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Najviši američki obavještajni dužnosnik pojačao je oštre napade administracije Donalda Trumpa na Peking u četvrtak označivši Kinu najvećom prijetnjom demokraciji i slobodi nakon Drugog svjetskog rata i rekavši da je sklona globalnoj dominaciji.

"Obavještajna služba je jasna: Peking namjerava dominirati SAD-om i ostatkom planeta gospodarski, vojno i tehnološki", tvrdi ravnatelj nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe u uredničkom komentaru objavljenome na internetskoj stranici Wall Street Journala.

Ratcliffe, bivši republikanski kongresmen kojega je Trump prošlog proljeća imenovao na najvišu obavještajnu dužnost, rekao je da Kina predstavlja "najveću prijetnju današnjoj Americi, i najveću prijetnju demokraciji i slobodi u cijelom svijetu nakon Drugog svjetskog rata".

Rekao je da je preusmjerio resurse unutar godišnjeg saveznog proračuna od 85 milijardi dolara dodijeljenih obavještajnim službama kako bi povećao fokus na Kinu.

Ratcliffe je rekao da je kineski ekonomski špijunski pristup trostruki: "Ukradi, repliciraj i zamijeni". Tvrdi da je kineska strategija ukrasti intelektualno vlasništvo američkih tvrtki, kopirati ga i zatim istisnuti američke tvrtke na globalnom tržištu.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva odbacio je Ratcliffeove komentare kao "iskrivljene činjenice" i licemjerne te dodao da pokazuju "uvriježeni hladnoratovski način razmišljanja i ideološke predrasude nekih ljudi s američke strane".

Trumpova administracija nastoji zacementirati čvrsto naslijeđe odlazećeg predsjednika, u razdoblju kad su odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava potonuli na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Washington i Peking sukobili su se zbog načina na koji je Kina postupala od početka pandemije koronavirusa, kineskog jačanja pritiska u Hong Kongu, sporova u Južnome kineskom moru, trgovine i optužbi za zločine vezane uz kršenje ljudskih prava Ujgura u Xinjiangu.

Prošli tjedan Reuters je izvijestio da su Sjedinjene Države spremne glavnoga kineskog proizvođača čipova SMIC i kineskog naftnog diva CNOOC staviti na crnu listu navodnih vojnih tvrtki, ograničavajući im pristup američkim investitorima.

U izjavi poslanoj e-poštom, glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da "nitko ne zaslužuje titulu Carstva hakiranja i špijuniranja više od SAD-a" i optužio da su i američka vlada i američke tvrtke odavno provodile "veliku, organiziranu i neselektivnu cyber krađu, nadzor i napad".

Bonnie Glaser, azijska stručnjakinja u istraživačkom centru Centra za strateške i međunarodne studije, rekla je da su se Ratcliffeovi komentari pojavili s ciljem da se zaoštri pristup prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

"Čini se da je dio šireg cilja Bidenu ograničiti manevarski prostor u vezi s kineskom politikom", rekla je.

"U prijašnjim je upravama norma bila izbjegavati takve postupke tijekom predsjedničke tranzicije, ali Trumpova administracija već je odavna postavila obrazac kršenja norme", istaknula je.

Tagovi: John Ratcliffe, Donald Trump, odnosi SAD-a i Kine, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE