GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpu prijeti nova optužnica

Trumpu prijeti nova optužnica
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da je primio pismo od posebnog tužitelja Jacka Smitha u kojem se navodi da je meta istrage Velike porote o pokušaju poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine.

Ako je tako, to bi mogao biti najjasniji pokazatelj da bi se Donald Trump mogao suočiti sa saveznim kaznenim optužbama koje proizlaze iz njegovih nastojanja da ostane na vlasti nakon što ga je porazio aktualni predsjednik Joe Biden.

Dužnosnici su svjedočili da je Trump, posljednjih mjeseci na dužnosti, vršio pritisak na njih neutemeljenim tvrdnjama o raširenoj izbornoj prijevari. Njegovi pristaše napali su američki Kapitol 6. siječnja 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Smith je “poslao pismo (ponovno, u nedjelju navečer!) u kojem navodi da sam META istrage Velike porote od 6. siječnja”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social.

Njegovi odvjetnici nisu bili odmah dostupni za komentar, a glasnogovornik Smithova ureda odbio je to komentirati.

U sklopu istrage o izborima 2020., Velika porota u zgradi saveznog suda u Washingtonu saslušala je svjedočenja visokopozicioniranih bivših dužnosnika Trumpove administracije – bivšeg odvjetnika Bijele kuće Pata Cipollonea i bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea.

Bivši savezni tužitelj Peter Zeidenberg rekao je da primanje ciljanog pisma znači da bi pojedinac trebao pretpostaviti “bit ćete optuženi, osim ako nam ne date prokleto dobar razlog zašto to ne bismo trebali (učiniti)”.

Odvjetnici obrane i savezni tužitelji trebali bi se u utorak prvi put pojaviti na Floridi pred američkom okružnom sutkinjom Aileen Cannon radi optužbi protiv Trumpa da je zadržavao povjerljive dokumente i ometao pravdu.

Trump, favorit za republikansku nominaciju i novo suočavanje s demokratom Bidenom na izborima 2024., optužen je u lipnju za nezakonito zadržavanje dokumenata o nacionalnoj sigurnosti nakon što je napustio funkciju američkog predsjednika 2021., kao i za ometanje vladinih napora da ih vrati.

Trump se suočava i s optužnicom zbog krivotvorenja poslovnih evidencija koje se odnose na isplate porno zvijezdi Stormy Daniels kako bi prije izbora 2016. godine kupio njezinu šutnju o seksualnom odnosu koji je ona potvrdila, ali on niječe.

Tagovi: Donald Trump, Trump Organization, Ivanka Trump
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE