GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U BiH kupuju 500.000 doza kineskog cjepiva

U BiH kupuju 500.000 doza kineskog cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH izravno će nabaviti 500 tisuća doza kineskog cjepiva protiv koronavirusa nastojeći na taj način nadoknaditi kašnjenje u procesu imunizacije stanovništva, potvrdili su u četvrtak predstavnici zdravstvenih vlasti tog entiteta.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je entitetska vlada zaključila ugovor o komercijalnoj nabavci pola milijuna doza cjepiva Sinopharm.

"Završene su sve administrativne procedure", kazao je Skočibušić, dodajući kako se doprema cjepiva može očekivati uskoro odnosno u roku od pet dana nakon što vlada Kinezima uplati dogovoreni iznos.

Cijepljenje stanovništva u BiH kasni jer ta zemlja sporo i u malim količinama dobiva ranije naručene i plaćene doze cjepiva zapadnih proizvođača pa je zbog toga veliki broj građana BiH odlučio iskoristiti ponudu koju im je dala Srbija te se odlučuju na cijepljenje u toj zemlji koje je za bosanskohercegovačke državljane široko dostupno i besplatno.

Entiteti su se u međuvremenu odlučili potražiti izlaz na tržištima Rusije i Kine koje su otvorile prostor komercijalnim ugovorima.

U Republici Srpskoj ranije su naručili oko 500 tisuća doza Sputnjika V dok se Federacija BiH odlučila za kinesko cjepivo.

BiH je dobila i nekoliko desetaka tisuća doza cjepiva kroz donacije a Hrvatska je na taj način pomogla ovoj zemlji s oko 30 tisuća doza.

Najveću pojedinačnu donaciju najavila je vlada SAD-a koja je u BiH odučila poslati tijekom ljeta 500 tisuća doza cjepiva cjepiva što ga proizvodi Pfizer.

Unatoč sporom cijepljenju epidemiološka situacija u BiH je stabilna a dnevni broj novozaraženih već danima je dvoznamenkast.

Europska unija stoga je tu zemlju uvrstila na popis država koje spadaju u "zelenu zonu" te je tako dopustila ulazak bosanskohercegovačkim državljanima uz odgovarajuće potvrde o cijepljenu ii preboljenju odnosno uz negativni test.

Tagovi: kinesko cjepivo, Vlada Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE