GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U dijelu Osijeka detektiran formaldehid

U dijelu Osijeka detektiran formaldehid
ZAGAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2023 / 08:10
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Zbog posljedica požara plastike u tvrtki Drava International danas je proglašeno stanje velike nesreće, a vladi je upućen zahtjev za proglašavanjem ekološke katastrofe, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Izvijestio je da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu HAPIH provodi uzorkovanje na području županije kako bi se vidjelo u kojoj su se mjeri posljedice požara i izdimljavanja proteklih dana odrazile na kvalitetu tla, voća i povrća.

Prim dr. sc. Senka Samardžić je u razgovoru za Dnevnik HRT-a predstavila najnovije podatke iz analize zraka koja je u Osijeku provedena na dvije lokacije.

"Danas su izvršena mjerenja u Osijeku na dvije lokacije zbog promjene smjera vjetra. Po indeksu kvalitete zrak je bio prihvatljiv u jednom dijelu grada, kod križanja Kneza Trpimira i Europske Avenije, dok je u drugom dijelu grada, kod Osnovne škole Ljudevita Gaja, indeks kvalitete loš i detektiran je formaldehid. Ne znamo koliko je opasna situacija, ovisi o tome koliko će trajati", rekla je.

Doktorica je pozvala kronične bolesnike i djecu, trudnice, da borave u zatvorenom prostoru, da ne izlaze iz kuća te da ne obavljaju nikakve aktivnosti na otvorenom prostoru.

"Trebalo bi nositi masku FFP2, pogotovo u onim područjima gdje se osjeti miris dima i u onim područjima gdje je bilo intenzivnije isparavanje", upozorila je.

"Govorimo o mikroklimatskim uvjetima i intenzitetu vjetra, ovisi koliko je dugo gorjelo i kolika je bila temperatura plamena. Sve preporuke koje smo donijeli prvi dan vrijede i dalje", kazala je i pozvala građane da prate informacije na stranicama HZJZ-a i civilne zaštite.

Grad Osijek objavio je rezultate analize.

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 16 h
Osijek 1 (raskrižje Ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 35.82 µ/m3 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji grad, kod Osnovne škole Lj. Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 39.06 µ/m3 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 53.82 µ/m3 LOŠE

Kvaliteta zraka na stacionarnim mjernim postajama 7.10.2023. u 12 h

Osijek 1 (raskrižje Ulice kneza Trpimira i Europske avenije)
– indeks kvalitete zraka: PRIHVATLJIVO
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 34.23 PRIHVATLJIVO

Osijek 2 (Donji grad, kod Osnovne škole Lj. Gaja)
– indeks kvalitete zraka: LOŠE
PM2.5 (fine lebdeće čestice manje od 2.5 mikrometra) – 37.77 LOŠE
PM10 (grube lebdeće čestice manje od 10 mikrometra) – 52.59 LOŠE

Preporučena mjera opreza za građanstvo je čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris dima, te da se zatvore u prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.

Zbog promjene smjera vjetra prvo su dana 07.10.2023. godine provedena mjerenja na području grada Osijeka. Analize ukupne prašine su veće u odnosu na dan ranije. Od ostalih spojeva detektiran je formaldehid, koji nadražuje gornje dišne putove", stoji u obavijesti Grada Osijeka.

Tagovi: oSIJEK, formaldehid, zagađenje, Ivan Anušić
PROČITAJ I OVO
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE