GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj zbog doseljenika porastao broj stanovnika

U Hrvatskoj zbog doseljenika porastao broj stanovnika
POPULACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) sredinom prošle godine živjelo 3.853.200 stanovnika, odnosno 0,06 posto manje u odnosu na sredinu 2022., ali se od kraja te godine zbog doseljenika trend preokrenuo pa je stanovništvo poraslo za 0,06 posto.

Podaci su pokazali porast muškog stanovništva, i to najviše u dobnoj skupini od 25 do 29 godina starosti (3,5 posto), što može biti utjecaj migracijskih kretanja, rekla je u razgovoru za Hinu načelnica sektora za društvena istraživanja u DZS-u Dubravka Rogić-Hadžalić.

Procjene broja stanovnika do sredine 2023., koje je u petak objavio DZS, izračunate su na temelju podataka iz Popisa 2021., prirodnoga kretanja stanovništva i migracijskog salda, objasnila je.

Po privremenim podacima, sredinom prošle godine broj stanovnika je bio 3.853.200. U odnosu na sredinu 2022. bilježi se njegov pad za 0,06 posto.

Međutim, kad se usporede podaci o ukupnom broju stanovništva sredinom 2023. godine (3.853.200 stanovnika) s podacima procjene stanovništva krajem 2022. (3.850.894 stanovnika), pokazuje se porast broja stanovnika za 0,06 posto.

U Hrvatskoj stanovništvo i dalje stari, odnosno sve je manje mlađih, a više starijih ljudi, jer su to generacije rođene nakon Drugog svjetskog rata kada se rađalo dva do tri puta više djece nego danas.

No, na povećanje pojedinih dobnih skupina utječe i doseljavanje radne snage u Hrvatsku, pojašnjava Rogić-Hadžalić.

Podaci, naime, pokazuju porast broja muškog stanovništva za 0,4 posto, najviše u dobnoj skupini od 25 do 29 godina starosti (3,5 posto), što može biti utjecaj migracijskih kretanja.

Situacija na tržištu rada zahtjeva doseljavanje muške radne snage, najčešće u toj dobi, zbog znatne potražnje na području uslužnih djelatnosti i građevinarstvu.

Promatrajući dobnu strukturu stanovništva sredinom 2023. u odnosu na sredinu 2022., podaci pokazuju porast broja stanovnika u dobnoj skupini od 70 do 74 godine (3,45 posto) te 75 godina i više (1,60 posto), što potvrđuje trend starenja stanovništva.

S druge strane, uočavaju se trendovi smanjenja broja mlađeg stanovništva, do četiri godine minus iznosi 1,36 posto, od pet do devet godina 1,34 posto, a od 10 do 14 godina minus je 1,32 posto. Posljedica smanjenja mlađeg stanovništva je manji broj živorođene djece još dugi niz godina.

Privremeni podaci koje je nedavno objavio DZS pokazuju da je u Hrvatskoj lani rođeno najmanje djece otkad postoje statistička mjerenja, bilo je više sklopljenih brakova, ali i manje umrlih, što je donekle popravilo negativnu sliku prirodnog priraštaja.

Rogić-Hadžalić procjenjuje da će trend kretanja stanovništva biti sve stabilniji jer se građani koji su iselili neće tako lako vratiti dok doseljenici moraju biti pod okriljem migracijske politike i odobravanja kvota za dobivanje radnih dozvola.

U odnosu na distribuciju po spolu, sredinom 2023. u Hrvatskoj je bilo više žena – 1.985.200, nego muškaraca – 1.868.000.

Tagovi: stanovništvo, populacija, doseljenici
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE